Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přežila masakr a sexuální zotročení ISIS. Získá cenu Václava Havla?

Autor: ČTK, Mii - 
30. srpna 2016
15:26

Mezinárodní cenu nesoucí jméno bývalého českého prezidenta Václava Havla má šanci dostat členka jezídské komunity z Iráku Nadja Muradová, srbská novinářka a aktivistka Gordana Igričová a Mezinárodní institut lidských práv ve Francie. Novinářům to v úterý sdělili organizátoři ceny. Letošní cena, čtvrtá v pořadí, bude udělena ve Štrasburku 10. října. 

První z jmenovaných, Nadja Muradová, je odvážná žena z jezídské komunity, která přežila masakr své rodiny a sexuální zotročení džihádisty teroristické organizace Islámský stát. V úterý to uvedl předseda Parlamentního shromáždění Rady Evropy Pedro Agramunt. Nadja o útoku promluvila loni na Radě bezpečnosti OSN s požadavkem na ochranu jezídů a zastavení jejich genocidy. Momentálně žije v exilu. 

Druhý kandidát, srbská novinářka Gordana Igričová, již od doby balkánských válek pracuje na vytváření balkánské sítě investigativních novinářů. Obdržela řadu žurnalistických cen. 

Jako třetí má cenu šanci vyhrát Mezinárodní institut lidských práv. Jedná se o francouzské sdružení se sídlem ve Štrasburku. Po celém světě má asi 300 členů včetně univerzit, vědců a aktivistů na poli lidských práv. Založil jej René Cassin z peněz, které získal s Nobelovou cenou míru v roce 1968.  

Loňskou laureátkou ocenění, jež má vyzdvihnout a odměnit mimořádný počin v oblasti ochrany lidských práv, je dlouholetá bojovnice za lidská práva v Rusku a držitelka Sacharovovy ceny za svobodu myšlení Ljudmila Alexejevová.

Cenu Václava Havla za lidská práva uděluje Rada Evropy. Spolupracuje na tom s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77. Knihovna Václava Havla pořádá tradičně na počest laureáta v Praze mezinárodní konferenci, jejímž cílem je seznámit širší veřejnost s přínosem Havla v oblasti prosazování lidských práv. Letošní konference se uskutečni 12. října v Pražské křižovatce a zúčastni se jí dva dosavadní laureáti ceny.