Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šetření na pacientech a dlouhé čekání? Lékaře ženou z ambulancí do nemocnic

Autor: David Budai - 
30. srpna 2016
05:15

Čekací doby v ordinacích lékařů jsou už dnes dlouhé a možná bude hůř. Nový zákon totiž plánuje, že lékaři z ambulancí budou chodit na povinné stáže do nemocnic. Samotní lékaři se bojí, že budou mít méně času na své pacienty a zároveň přijdou o část peněz za léčení, které potřebují při nákupu nových přístrojů. To by pak mohlo snížit i kvalitu jejich péče. Poslanci, kteří návrh předkládají, jakékoliv dopady na péči odmítají a říkají, že jde hlavně o vzdělání.

Nejen o své pacienty ve vlastních ordinacích, ale také o lidi v nemocnicích by se už brzy mohli povinně starat všichni soukromí lékaři. Plánuje to novela zákona řešícího vzdělávání lékařů, kterou předkládají poslanci Rostislav Vyzula (ANO), David Kasal (ANO), Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) a Jiří Běhounek (za ČSSD). Cílem tohoto návrhu je zlepšit znalosti lékařů.

„Hlavní je vzdělání lékařů a také propojení lůžkové i ambulantní péče, což bude pozitivum pro pacienty,“ řekl Blesk.cz poslanec David Kasal. Podle něj takto lékař lépe pozná prostředí, do kterého posílá své pacienty. „Seznámení lékařů s prostředím v nemocnicích a novými léčebnými postupy, které se postupně mění, určitě není na škodu. Bude výhodou pro léčbu vlastních pacientů,“ dodává Kasal.

Méně času na pacienty

Ambulantní lékaři však bijí na poplach. Podle nich hrozí, že stáže omezí kvalitu péče, kterou svým pacientům v tuto chvíli nabízejí. Předně se sníží počet dnů, kdy budou v ordinaci přítomní. Není také vyloučeno, že lékaři nebudou mít peníze na nákup nového vybavení a přístrojů.

„Pokud bude mít lékař službu, nebude ve své ambulanci a pacienti budou muset přijít jiný den. Když to bude noční služba, lze si těžko představit, že by lékař ráno šel na 6 až 8 hodin do ordinace, aby s plnou pozorností pečoval o své pacienty,“ myslí si Zoran Jojko, předseda Sdružení ambulantních specialistů.

Ambulantní lékaři podle svých obav nebudou mít na pacienty tolik času a kvůli tomu vydělají méně peněz. Náklady, třeba na pronájem ordinace, však budou stále stejné. „Pak pravděpodobně lékař zpomalí obnovování svých přístrojů a příslušenství. A to se postupně projeví na kvalitě péče o pacienty,“ je přesvědčen Jojko.

U některých oborů, jako je ORL, ortopedie, oční nebo chirurgie by se to mohlo projevit už během jednoho roku od začátku platnosti zákona. „Chirurgicky zaměřené obory by to pocítily velmi rychle, protože by doktoři museli začít šetřit na nástrojích, obvazovém materiálu,“ upozorňuje Jojko. Během několika let by pak mohl nastat problém při nákupu nových přístrojů, které doslouží.

Jakýkoliv dopad na péči o pacienty však předkladatelé zákona odmítají. „I nyní lékaři, kteří se vzdělávají a sledují nejnovější trendy, jezdí na kongresy a musí občas opustit své ordinace a mají za sebe zástup,“ říká Kasal. Ambulantní lékař by podle něj měl mít možnost vybrat si, jestli půjde o stáž na lůžkovém oddělení nemocnice, dopolední vizitu, nebo třeba pohotovostní službu.

Levná pracovní síla do nemocnic?

Podle obav některých skupin lékařů zároveň půjde o levné řešení chybějících lékařů v nemocnicích. „V budoucnu to může vést ke snaze zalepit nedostatek nemocničních lékařů ambulantními,“ myslí si Jojko. Další vzdělávání prý není potřeba, protože všichni lékaři mají zkušenosti z nemocnic díky atestacím, kterými povinně prošli. Jojkův názor zastává také prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Předkladatel Kasal ovšem tyto spekulace odmítá. „V různých formách je vzdělávání v lůžkových zařízeních ve většině zemí na západ od našich hranic,“ říká jednoznačně Kasal a dodává, že stáže přispějí hlavně ke kultivaci vztahů mezi lékaři v lůžkové a ambulantní péči a výměně zkušeností.

Pokud novinka projde, stanoví přesnou podobu nemocničních stáží ministerstvo zdravotnictví pomocí vyhlášky. Ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) zatím neví, jestli návrh podpoří, ale jeho resort se k němu staví spíše pozitivně. „Jedná se o poměrně podnětný návrh, který by znamenal, že lékaři by neztratili kontakt s praxí v nemocnicích, s operacemi a nejnovějšími poznatky a nemocnice by získaly pohled zvenčí, můžeme říci z terénu,“ řekl Blesk.cz mluvčí resortu Ladislav Šticha.

Podle ministerstva by případně mohlo jít o 2 až 3 dny stážování měsíčně, Kasal by chtěl ještě o den méně. Na jednacím stole jsou také výjimky, například pro lékaře v důchodovém věku, nebo odměny za stáže. „Je pochopitelné, že za odvedenou práci formou vizity nebo pohotovostní služby náleží odměna,“ dodává Kasal.

vseznaleksenior ( 30. srpna 2016 18:20 )

No jo..... Kdyz bse podivate dso dalsich novin....chteli by aby praktici slouzili v nemocbnici... Jsou vykony, ktere prakticky lekar nedela...Cevkovani moc. nechyre, punke pohrudnice atd

pelagie ( 30. srpna 2016 16:14 )

tak ta Vaše je potom hvězda, pokud vím administrativně pracuje také sestra a neříkejte mi, že si neudělá pauzu na " kafíčko".....

zednik ( 30. srpna 2016 15:39 )

ellenic máte pravdu. Ale to tak bylo vždy, když zaměstnavatel uvolňoval zaměstnance kvůli studiu, tak po uklončení studia musel zaměstnanec určitý dohodnutý počet let odpracovat nebo to zaplatit. Pokud někdo vystuduje medicínu v ČR s tím, že následně hned odejde do zahraničí, měl by platit.To pak jde rovnou do zahraničí i studovat - a pěkně se fin.prohne.Dřív byly tzv.umístěnky,přeci jen na nich bylo bylo dobrého.

ellenic ( 30. srpna 2016 14:21 )

okurka007 Co to meleš o závisti, agent oo7okurka . Nic jsem ve smlouvě neměla, ale prostě mi napsali z ředitelství a protože jsem nechtěla mít problémy s uvolněním, tak jsem to zaplatila. Jak s tím souvisí okurko závist, u Tebe asi okurková sezona a proto plácáš nesmysly. Samozřejmě, že je to záležitost legislativy .

mopsamanda ( 30. srpna 2016 14:00 )

Myslím, že to není vůbec špatný nápad. Soukromí lékaři v ambulancích rejžují, v nemocnicích nejsou lékaři řádně ohodnoceni, a je jich málo. Těm soukromým z ambulance vůbec neuškodí, když vypomohou v nemocnici. Co se týče jejich kvalifikace, tak taky půjde nahoru.

Zobrazit celou diskusi