Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Psychiatr o radikalizaci: Lidi se přemnožili a ztratili životní smysl

Autor: Tomáš Polák - 
30. srpna 2016
05:00

Podle předního českého psychiatra Radkina Honzáka se lidé radikalizují kvůli tomu, že je společnost „přemnožená“ a nenabízí dostatek sociálních rolí pro jedince. Lidé jsou navíc společně s myšmi jediné druhy, které mají „vnitrodruhovou“ agresi. Lidé tak nachází řešení mimo jiné také v radikalizaci. Odborník o tom promluvil ve Studiu Blesk.

Honzák přirovnal lidskou společnost k experimentu tzv. myšího ráje vědce Johna B. Calhouna z 50. let minulého století. „On předpokládal, že bude něco kolem 3000 myší mít teritorium, a nasadil tam 4 páry myší. A ty se napřed množily, pucovaly to tam a hezky si tam žily, a když to dotáhly na 2000 jedinců, v rozporu s tím výpočtem vývoj zastavily a už to šlo dolů,“ popsal Honzák. Podle něj to bylo kvůli tomu, že pro mladé jedince už nebyly sociální role.

„Takže oni se přestali rozmnožovat, utvořila se tam taková vrstva samců, kterým on říkal krasavci, kteří už jako samci stáli za starou belu a jen se šlechtili. A samice se rvaly mezi sebou a ohryzávali se k smrti, takže během krátké doby šel celý myší ráj do kopru,“ popsal Honzák a hned připomněl moudro i dalšího ze slavných vědců.

„Konrád Lorenc (rakouský zoolog – pozn. red.) říkal, že jsou jedině dva druhy, které mají vnitrodruhovou agresi. To jsou krysy a lidi. A zapomněl dodat, že to je, protože se přemnožili,“ upozornil Honzák, který souhlasí s názorem, že lidská společnost už je natolik saturovaná nejrůznějšími výrobními mechanismy, že jsou lidé bez práce. „Takže můžou buď zametat chodníky, nebo můžou do armády. A tahle situace tady nastala. To jsou milionové hodnoty populace, která je nezaměstnaná,“ říká Honzák.

Přemnožili se lidé?

„Přemnožili se a není pro ně žádné sociální uplatnění,“ říká rázně psychiatr, podle kterého je momentální mladá generace muslimů v evropské společnosti „namíchnutá,“ protože nedostává vše, co by chtěla. „A teď tady máte ještě ta nabubřelá lidská práva, kde každý má právo a nárok na všechno, ale povinnost k ničemu,“ míní Honzák.

Podle psychiatra je pak jednoduché nespokojenou mladou generaci radikalizovat, protože jim radikálové dají alespoň nějaký životní smysl. „Je to víceméně nedostatek smysluplného cíle v životě, takže když pak přijde někdo, kdo vysvětlí tomu polopitomci, že pokud pobije několik lidí, tak bude slavný, je to jednoduché,“ uzavřel.

Jak se může lidstvo zachránit? A co se člověku odehrává v hlavě těsně před smrtí? I o tom mluví psychiatr v rozhovoru ve Studiu Blesk.
Video  Psychiatr o radikalizaci: Lidstvo je přemnožené a chybí mu životní smysl  - Tomáš Polák, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dzery ( 30. srpna 2016 17:20 )

Aby ses neomočil,holt každá kačka je dobrá.

hejhej ( 30. srpna 2016 14:32 )

Přemnožili se především primitivové a muslimové. Znají jen živočišné pudy, v hlavách " seno".

tvujosudzmrde ( 30. srpna 2016 11:23 )

Pro Muslimy a tim myslim pro VŠECHNY ISLAMISTY A MUSLIMY a allahovo uchylacký pedofily platí pouze kalašnikov a poprava do 3.ho kolena!!!

sores ( 30. srpna 2016 11:22 )

Černí nepracují tak se z nudy a chlastu množí. V Evropě kde jsou rozvojové státy ještě jako i Česko, si rodiny víc jak 1 max.2 děti nemohou z finančních důvodů dovolit! Udivuje mě, ze i ve vyspělém státě kde jsou bohatí mají také 1 max. 2 děti a přitom by si jich mohli dovolit např.10 mají prachy na chůvy a služky a stejně mají dětí málo.U těch chudých to chápu, ti na děti nemají prachy a jsou rádi že uživí 1 max.2.Vždycky se říkalo, dělat děti je jídlo chudých na víc nemají.

ivoadler ( 30. srpna 2016 10:57 )

(Bílé) obyvatelstvo ČR se rozhodně nepřemnožuje, naopak u něj probíhá zúžená reprodukce - rodí se míň lidí, než jich umírá. Problém je někde jinde. Máme větší očekávání než reálná splnění. Reklama podněcuje lidi, co všechno musí dokázat a jak se mohou uplatnit, jenže technicky není možné, aby se jejich očekávání splnila.

Zobrazit celou diskusi