Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trestancům postavili vlastní call centrum: Z vězení budou nabízet produkty

Autor: tmp - 
29. srpna 2016
10:15

Věznice ve středočeských Vinařicích brzy otevře vlastní call centrum, ve kterém zaměstná desítky vězňů. Ti budou nabízet služby společnosti T-Mobile a dalších firem. Podle ministerstva spravedlnosti si vězni navyknou na práci a návrat na svobodu pro ně pak bude snazší.

Projekt připravila vězeňská služba ve spolupráci se soukromou firmou a ministerstvem spravedlnosti. Podle Vězeňské služby i podle ministerstva spravedlnosti projekt pomůže vězňům si vydělat na svůj pobyt za mřížemi. Jeden trestanec totiž stát stojí kolem 40 tisíc korun za měsíc.

Projekt si pochvaluje ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Navyknutí na práci trestancům podle něj pomůže začlenění zpět do společnosti. „Mojí snahou proto je, aby pracovali všichni odsouzení, kteří pracovat mohou,“ řekl Pelikán serveru Aktuálně.cz. Ten chce pracovní místa dál rozšiřovat. „Projekt tohoto call centra je dalším krokem, který nám pomůže se k tomuto cíli přiblížit,“ dodal ministr.

Zneužití údajů prý nehrozí

Aby mohli vězni pracovat jako operátoři, musí nejdříve projít složitým výběrovým řízením. Důležitým kritériem je, aby práci skutečně chtěli. Jednatelka firmy A-Giga, která vybudování call centra zaplatila, slibuje dodržení všech pravidel daných zákonem o ochraně osobních údajů. „Toto dodržování podléhá četným a důkladným kontrolám ze strany věznice,“ ubezpečila Věra Babišová.

Podobné telefonní centrum již ve Vinařicích fungovalo v minulosti. Loni projekt zastavil tehdejší ředitel Pavel Ondrášek právě kvůli obavám ze zneužití osobních údajů volajících. To ale kontrola Úřadu pro ochranu osobních údajů tehdy vyloučila.

Ve vinařické věznici je zhruba 900 vězňů. Odsouzení jsou za opakované trestné činy nebo závažné zločiny. Call centrum zaměstná necelou stovku z nich.  



y1xcvbnm ( 29. srpna 2016 10:41 )

Já myslím že už trstanci volali a provozují tuto práci již dlouho, jednou mě takový nabízel internet a měl vyjadřování ve stylu, " vyserte se na nějaký závazek , přejděte k novému operátorovi ,,,,, " a padf, buď to byl nějaký trestanec a nebo ožralý operátor.

zednik ( 29. srpna 2016 10:29 )

Taky by se je mohli najmout cestovní agentury na "anonymní" průzkum, kdy volají kolik členů má domácnct, věkové složení a jak často a kam jezdí členové rodiny na dovolenou! Hlavně trestance nezatěžovat manuální prací!!! Jinak požadavek na operátpora je , že má mít každý min. SŠ - mají ji?

Zobrazit celou diskusi