Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Super byznys na ministerstvech: Vytírání za tisíce i předražená ostraha

Uklízečka (ilustrační foto)
Uklízečka (ilustrační foto)  (Autor: scom)
Autor: ČTK - 
29. srpna 2016
15:00

Ministerstva obrany, práce a sociálních věcí a zemědělství nakupovala v letech 2013 a 2014 nehospodárně materiál i služby. Třeba za úklid platilo ministerstvo práce šestkrát více než ministerstvo obrany. Vyplývá to z výsledků prověrky, které v pondělí zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). 

NKÚ prověřil u ministerstev výdaje za zmíněné dva roky na konzultační, poradenské a právní služby nebo například na kancelářské potřeby. „Nehospodárný postup při vynakládání peněz zjistili kontroloři u všech tří ministerstev. Chyby našli i v účetnictví a zadávání veřejných zakázek,“ oznámila Jana Gabrielová z odboru komunikace NKÚ.

Kontrola ukázala třeba značné rozdíly v cenách, za které ministerstva pořizovala stejný materiál či služby. Za úklid 100 metrů čtverečních plochy platilo ministerstvo obrany 226 korun bez DPH, kdežto ministerstvo práce 1370 korun bez DPH. Ceny za lekci angličtiny se u ministerstev pohybovaly od 299 až po 450 korun a za jedno balení 500 kusů kancelářského papíru A4 od 67 korun po téměř 86 korun.

Navíc například ministerstvo práce platilo měsíčně za úklid v jedné budově o 3500 korun více, než mělo ve smlouvě. „Že byla na fakturách vyšší cena, ministerstvo nezjistilo a platilo vyšší cenu už od roku 2009. Celkem tak zaplatilo úklidové firmě navíc přes 101.000 korun a porušilo tím rozpočtovou kázeň,“ sdělila Gabrielová.

"Zjištěné nedostatky v oblasti nákupu tonerů a kancelářských potřeb se vztahují k zakázkám z let 2013 a 2014 a byly zapříčiněny vydáním nesprávného metodického pokynu vedoucím pracovníkem z oblasti nabývání majetku," sdělil ČTK mluvčí ministerstva obrany Petr Medek. Ministerstvo podle něj již v roce 2014 přijalo opatření, aby se situace neopakovala.

Miliony na experty i jazykové kurzy

I ministerstvo zemědělství porušilo podle NKÚ rozpočtovou kázeň, když zaplatilo v roce 2013 téměř 2,5 milionu korun s DPH za jazykové kurzy, které se měly konat až v dalším roce. Jednomu poskytovateli zaplatilo dopředu přes 1,4 milionu. Také dalo 4,7 milionu za účast experta při 12 veřejnosprávních kontrolách, i když má pro tyto kontroly svůj odbor s 20 zaměstnanci. Ministerstvo obrany zase nesprávně zadávalo zakázky na nákup kancelářských potřeb jako zakázky malého rozsahu. „Celková hodnota dodávek byla ale v kontrolovaných letech 79 milionů korun bez DPH. Překročila tak limit daný zákonem pro tento typ zakázek,“ doplnila Gabrielová.

"Zjištěné nedostatky v oblasti nákupu tonerů a kancelářských potřeb se vztahují k zakázkám z let 2013 a 2014 a byly zapříčiněny vydáním nesprávného metodického pokynu vedoucím pracovníkem z oblasti nabývání majetku," sdělil mluvčí ministerstva obrany Petr Medek. Ministerstvo podle něj již v roce 2014 přijalo opatření, aby se situace neopakovala.

NKÚ prověřoval i náklady na ostrahu. Ministerstvo práce si podle kontroly neověřilo výhodnost plateb za ostrahu jedné z budov. Vlastním zaměstnancům za ni platilo 190 korun za hodinu. „To bylo o 91,5 procenta víc, než byla průměrná cena za hodinu této služby podle Českého statistického úřadu. V roce 2015 proto ve veřejné soutěži vybralo externího dodavatele s cenou 86 korun za hodinu bez DPH,“ sdělila Gabrielová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 29. srpna 2016 10:49 )

jarda304: A chtěl kupovat s Pancovou a Kottem nemocnici. Pravý opak , co hlásal před volbama. Proto nevnímat předvolební kampaň plnou lží a volit podle chování a jednání.

prem ( 29. srpna 2016 10:16 )

Koho navrhujete ?

jarda304 ( 29. srpna 2016 10:00 )

čím vice lidé chtějí, aby se o vše staral stát, tím pochopitelně je více úřadů a tedy i více příležitostí. Takový Rath vymyslel geniální demagogické volební heslo "Zabráníme privatizaci nemocnic, aby se nemohly rozkrádat !". A jak to zabralo na voliče ! Pak je možno nosit domů krabice vína..Kolik úředníků bude kontrolovat elektronickou evidenci tržeb ? - to největší zloděj vymyslel, aby všichni ostatní dokazovali, že nekradou - a opět mnoho voličů nadšeně jásá..

hejhej ( 29. srpna 2016 09:10 )

Politici kradou a zaměstnávají zbytečné lidi za nadprůměrné platy. Plat uklízečky za 1 hod.se pohybuje v průměru kolem 100,-. Jazykové kurzy si snad by měl platit každý sám. Když " leze"na ministerstvo a není jazykově vybavený, nemá tam c o dělat, nebo si má platit vzdělání ze svého. Je třeba vyměnit celou politickou garnituru, ta dnešní už ze stereotypu jem okrádá daňové poplatníky. Už při krajských volbách dát vědět, že zloděje nikde nechceme.

moiaza ( 29. srpna 2016 08:33 )

V této republice ještě existuje nějaká osoba která to neví? To si novináři opravdu myslí že jsme takovými hlupáky?

Zobrazit celou diskusi