Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sousedé Česka se chystají na válku. Slováci posilují armádu, Němci hromadí jídlo

Autor: ČTK, mb - 
26. srpna 2016
13:25

Slovensko začne vytvářet aktivní armádní zálohy, v pilotním projektu se ozbrojené síly zaměří na výcvik ženistů. Záměr podle ministra obrany Petera Gajdoše přímo nesouvisí se současným vývojem bezpečnostní situace ve světě. Jenže Slovensko do jisté míry kopíruje Německo, které v nové koncepci civilní obrany počítá s větší rolí civilistů v „případě války na vnějších hranicích NATO.“

„Systém aktivních záloh u nás zatím řešen nebyl. Počty aktivních záloh jsou nula. V každém případě je situaci potřeba změnit,“ uvedl Gajdoš. Dodal, že Slovensko přípravu armádních záloh nevykonávalo od roku 1993.

Zájemce o vstup do aktivních záloh chce stát motivovat například příspěvkem 600 eur (16 200 korun) za každý rok, ve kterém účastník absolvuje cvičení. Kromě toho budou členové záloh pobírat během cvičení plat.

„V roce 2017 předpokládáme vycvičit do 50 (členů) aktivních záloh. Nebudou to plukovníci, generálové, ale nejvýkonnější složky,“ řekl Gajdoš. Dodal, že celkem plánuje ministerstvo obrany s ohledem na své finanční možnosti vytvořit 257 míst v aktivních zálohách, a to z ženistů, chemiků a dělostřelců. Gajdoš ovšem tento počet označil za nízký a řekl, že by uvítal jeho zvýšení.

Slovenská armáda už dříve letos odstartovala projekt dobrovolné vojenské služby, zájem veřejnosti byl ale výrazně nižší oproti očekávání. Do programu nastoupily necelé čtyři desítky osob a tento počet po zahájení výcviku ještě klesl. Podle odborníků slabý zájem souvisel s nízkou finanční odměnou zhruba 135 eur (3650 Kč) měsíčně, kterou stát za účast v dobrovolné vojenské službě nabízí. Gajdoš uvedl, že ministerstvo projekt vyhodnotí.

Povinná vojenská služba na Slovensku byla zrušena v roce 2006. V současnosti slouží ve slovenské armádě zhruba 13 tisíc profesionálních vojáků.

Německé zásoby jídla a pití na deset dní

Zpráva o vytváření aktivních záloh slovenské armády přichází jen pár dní poté, co Německo zveřejnilo novou koncepci civilní obrany. Poprvé od konce tzv. studené války Berlín vyzývá občany, aby si připravili zásoby jídla a pití nejméně na deset dní. Zároveň varuje před možností války či přírodní katastrofy, i když je ve zprávě taková možnost označena za „nepravděpodobnou“.

I v Česku došlo v této oblasti k posunu. Na začátku července začala platit právní úprava, která má mimo jiné zlepšit podmínky příslušníků aktivních záloh. Zavádí také možnost přihlásit se na dobrovolné vojenské cvičení.

vlaku ( 28. srpna 2016 23:27 )

Celý svět je naruby. Sociální nůžky se nezadržitelně rozevírají, nejen v našem státě, ale v celém světě. Miliony lidí chce žít alespoň na solidní úrovni, tak hledají možnosti. Nastane velké drancování a vezmou si to do svých rukou. Lidé nemají co ztratit. Buď zemřou hlady, nebo při nepokojích. V lepším případě získají majetek a potravu k přežití nebo přežijí ve věznicích. Obyčejný člověk strach nemá. Nemá oč přijít. Nejvíce se bojí ti, kteří se nečestně napakovali. Ti budou utíkat jako krysy do destinací, kam odklánějí takto získané finance. Dnes je svět založen na vydrbáv.ní jednoho s druhým. Tak to ohromně funguje u nás a už i v celém světě. Politici se drží hesla: "co můžeš urvat, to urvi. Co můžeš zkurv.t, to zku.vi. Přidávají si na platech a lid je nezajímá. Zajímavé je, že o sobě prohlašují kdo je největší z nich zloděj a to i na půdě parlamentu, ale žádný nikoho nežaluje za pomluvu nebo křivé obvinění. Nejčastěji Vabiš s Koloušem. Je úplně jedno kdo je u kormidla. Všichni se tam jdou napakovat. Takový tupec z Rohatce se tam bude držet zuby-nehty, aby přečkal do důchodového věku.Vemte si zástupce pracujících - odbory. Všichni nabádali naoko k nepokojům. Dnes mají všichni koryta ve sněmovnách. Faalber dokonce v EU. A všechno bývalí komouši. Za žádného režimu, nedřímu. Matesi přidej se k vítězi !!!

vlaku ( 28. srpna 2016 23:09 )

Celý svět je naruby. Sociální nůžky se nezadržitelně rozevírají, nejen v našem státě, ale v celém světě. Miliony lidí chce žít alespoň na solidní úrovni, tak hledají možnosti. Nastane velké drancování a vezmou si to do svých rukou. Lidé nemají co ztratit. Buď zemřou hlady, nebo při nepokojích. V lepším případě získají majetek a potravu k přežití nebo přežijí ve věznicích. Obyčejný člověk strach nemá. Nemá oč přijít. Nejvíce se bojí ti, kteří se nečestně napakovali. Ti budou utíkat jako krysy do destinací, kam odklánějí takto získané finance.

pulsar ( 26. srpna 2016 21:50 )

Ved si precitajte ten clanok, par desiatok ludi za smiesnu almuznu a aj je s tym velky problem, lebo ani spodina primitivna z tych hladovych dolin slovenskych tam nejde. Nezmysly nic viac! To akoze 50 "vojacikov v zalohe" za par supov pod urovnou zivotneho minima ma nieco vyriesit? Ovcania spamatajte sa, to su len chore vykriky do tmy! Hlavne nevolne pri je banych ko kot ov socanskeho typu!

pulsar ( 26. srpna 2016 21:47 )

Rus je Hnus a praveze vy je bany kage backy za komplexovany pe dofil je ten najvacsi odpad. Co ma slovak slovak spolocne s ruskou poloopicou? Mozno Teba nasemenil nejaky rusky vojacik pri akoze "pomoci", ale ostatnych slovakov do toho netahaj! Odpal do pi ce, Ty suka!

honzanachloupky ( 26. srpna 2016 20:29 )

Tvojí starou? Já nevim, zkus jí dát na solar

Zobrazit celou diskusi