Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

WhatsApp předá telefonní čísla lidí Facebooku. Je to zrada, říká expertka

Na jaká místa se dostane vaše telefonní číslo?
Na jaká místa se dostane vaše telefonní číslo?  (Autor: profimedia.cz)
Autor: bru/ČTK - 
25. srpna 2016
17:26

Aplikace pro bezplatné zasílání zpráv přes chytré telefony WhatsApp bude poskytovat své mateřské společnosti Facebook více informací o uživatelích, včetně jejich telefonních čísel. Provozovatel aplikace dnes uvedl, že Facebook tyto údaje využije k cílenějšímu zobrazování příspěvků a reklamy ve své sociální síti. Uživatelé aplikace WhatsApp nicméně budou mít možnost poskytování údajů Facebooku odmítnout.

Provozovatel aplikace WhatsApp zároveň zdůraznil, že Facebook nebude získaná telefonní čísla zveřejňovat ani poskytovat dalším subjektům. Upozornil také, že Facebook v žádném případě nezíská přístup k obsahu zpráv zasílaných jejími uživateli.

Ohlášené kroky jsou podle serveru BBC první změnou politiky aplikace WhatsApp v oblasti osobních údajů od roku 2014, kdy ji za téměř 21,8 miliardy dolarů (téměř 522 miliard Kč) převzal Facebook.

Podle analytičky Pamely Clarkové-Dicksonové ze společnosti Ovum by někteří uživatelé aplikace WhatsApp mohli poskytování údajů Facebooku považovat za zradu. „Když Facebook aplikaci WhatsApp kupoval, dokázal provozovatel aplikace uživatele ujistit, že zůstane nezávislý,“ uvedla analytička. „Nyní dává Facebooku telefonní čísla, což by někteří mohli označit za zklamání důvěry,“ dodala.

Facebook bude moci podle aplikace WhatsApp získané údaje využít například k propojení lidí, kteří na jeho síti neuzavřeli přátelství, ale jsou v kontaktu přes telefon. Údaje by měly pomoci také v boji s šířením nevyžádaných zpráv.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jiviny ( 25. srpna 2016 19:04 )

 Bez souhlasu toho dotyčného? To snad ne! Google musel zamlžovat obličeje na mapách, a tohle se smí?

Zobrazit celou diskusi