Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Raději si sedněte: Kolik peněz bere Jourová a čeští europoslanci?

Autor: David Budai - 
24. srpna 2016
05:30

Na první pohled jsou všichni schovaní daleko v Bruselu, ale jejich platy jsou zcela veřejné. Platí to o eurokomisařích, poslancích Evropského parlamentu i všech úřednících. V tomto díle seriálu EU 100x jinak se zaměříme na první dvě skupiny a podrobně si popíšeme, kolik měsíčně berou a jak vysoké jsou jejich příspěvky. Zároveň se dozvíte, kdo o výši těchto platů rozhoduje.

K vysokým penězům si přijdou všichni představitelé, kteří získají volenou funkci, ať už v Evropské komisi (EK) nebo Evropském parlamentu (EP). Délka volebního období je v obou případech stanovena na 5 let. O tom, jak vysoké platy lidé v těchto funkcích pobírají, rozhodují hlasováním jednotlivé členské státy, včetně Česka, a europoslanci při svém hlasování. Je to podobné, jako když o svých platech rozhodují čeští politici v parlamentu.

VŠECHNY DÍLY SERIÁLU EU 100x JINAK 

Kolik berou eurokomisaři

Základní plat řadového eurokomisaře, a tedy i české zástupkyně Věry Jourové, činí 20 832 eur (562 tisíc korun). Předseda Komise, nyní Jean-Claude Juncker, bere měsíčně 25 554 eur (690 tisíc korun). Tyto peníze podléhají takzvané evropské dani, která míří zpátky do rozpočtu EU a činí přibližně 45 procent. Komise má 28 členů, tak jako je 28 států v EU.

Ke svému platu dostává každý komisař měsíční příspěvek na reprezentaci až 607 eur, Komise mu zaplatí náklady na stěhování do Bruselu a zároveň má nárok na příspěvek na bydlení, který činí 15 procent platu. Po skončení působení ve své funkci dostává každý bývalý člen komise 40 až 65 procent svého platu (podle toho, jak dlouho byl ve funkci), a to po dobu tří let.

Po 65 letech věku má nárok na důchod, který činí 4,275 procenta za každý rok ve funkci, tedy při pětiletém působení dostane 4452 euro (120 tisíc korun) měsíčně.

Platy a náhrady europoslanců

Zatímco dříve o platech svých europoslanců rozhodovaly jednotlivé členské státy, od roku 2009 všichni pobírají stejné peníze. Hrubý měsíční plat činí 7956 eur (214 tisíc), po zdanění dostanou poslanci 6200 eur (167 tisíc).

Po skončení svého mandátu mají také nárok na evropský starobní důchod (od 63 let věku), který činí 3,5 procenta za každý rok výkonu mandátu. Pokud tedy europoslanec odslouží jedno volební období (5 let), bude v důchodu pobírat měsíčně 1329 euro (35 tisíc korun) ke svému národnímu důchodu.

Stejně jako čeští poslanci mají také ti evropští nárok na nejrůznější náhrady. Při cestování na zasedání do Bruselu a Štrasburku jim EP hradí dopravu a také cenu ubytování. Na všeobecné výdaje (nájem kanceláře, telefon, poštovní poplatky…) dostávají 4299 eur (116 tisíc korun) měsíčně a za každý den účasti na jednání Parlamentu dostanou 152 eur (4100 korun). Bohužel toho někteří poslanci zneužívají a pouze se zapisují na prezenční listinu, aniž by v sále skutečně seděli.

Základní přehled platů v EU Základní přehled platů v EU | Archiv CNC

Po skončení své funkce dostávají poslanci „odchodné“ ve výši jednoho platu, za každý odsloužený rok dostanou jeden měsíc. Po pěti letech v EP mají nárok na pětiměsíční odchodné. Vedle toho dostanou europoslanci rozpočet na platy svých asistentů, a to až 21 209 eur (573 tisíc korun). Česko má 21 europoslanců.

Zaslouží si všichni tyto peníze?

Eurokomisaři a europoslanci vykonávají politické funkce, takže o tom, zda svou práci odvádějí dobře a zaslouží si své peníze, rozhoduje především veřejnost. O tom, kdo se stane europoslancem, hlasuje každý volič ve volbách do Evropského parlamentu (další se konají v roce 2019). Kdo bude zastupovat Česko v Evropské komisi, zase rozhrnují národní politici, tedy česká vláda. Je to stejné jako v politice – pokud někdo ztratí naši důvěru, už bychom ho příště neměli volit.

V příštím díle seriálu, který vyjde v sobotu 27. srpna, se podrobně zaměříme na platy euroúředníků, kteří jsou nevolení, a tím pádem mnohem více ukrytí před našimi zraky. Dozvíte se například, že není výjimečné, když jejich čistá mzda v součtu s příspěvky přesáhne jejich hrubou mzdu.

VÝZVA BLESKU: Máte otázky k chodu Evropské unie či jejím aktuálním kauzám? Chcete lépe pochopit její fungování? Zasílejte své náměty i dotazy na david.budai@cncenter.cz

resty ( 30. ledna 2021 09:07 )

Ach ta cenzura z opačné strany dříve stat teď tisk.

tvujosudzmrde ( 20. října 2016 07:31 )

Parta arogantnich debilu,naprosto nepotřebnych,parazitujici na lidske blbosti!!!Cela EU!!!!!

tvujosudzmrde ( 20. října 2016 07:20 )

Každemu do pracek krumpač a kopat si hrob,šmejdi zlodejsky!!!!!!!

hejhej ( 27. srpna 2016 18:02 )

adhelaida:

..krakonos500 ( 25. srpna 2016 14:53 )

Celou eurouhnii rozehnat bičem!

Zobrazit celou diskusi