Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Děs a hrůza: Kamera odhalila, co se dělo při akci Konvičky. Sobotka: Je to naprostý magor

Autor: Tomáš Koníček - 
23. srpna 2016
10:38

Děsivá panika, zoufalý úprk a lidé padající přes stoly a židle. Na sociálních sítích se objevily záběry z restaurace na Staroměstském náměstí, které jasně ukazují, co způsobilo „divadlo“ islamofoba Martina Konvičky. Ten v centru Prahy se zbraněmi a islámskou vlajkou strašil všechny okolo. Jeho počínání příkře odsoudil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). 

Střelba z maket zbraní, hrozby nastolení diktatury radikálního islámu. Tak chtěl populista Martin Konvička upozornit na hrozbu islamismu v Česku.

„Pár vteřin té hrůzy pro ilustraci rozhodně stačí,“ napsal na Facebook Tomáš Ságl, provozovatel restaurace Kotleta na Staroměstském náměstí. Pro dokreslení situace zveřejnil video z vnitřní kamery. Lidé se na něm snaží v restauraci schovat, přitom porážejí židle a padají na zem: 

Video  Děs a hrůza z Konvičkovy akce  - Tomáš Ságl
Video se připravuje ...

„Do naší restaurace v jeden okamžik vběhl vyděšený dav turistů, poráželi stoly, snažili se někde schovat,“ popsal paniku Tomáš.

Personál se všechny snažil uklidnit, že nejde o teroristický útok. „Ukrytí a vystrašení hosté pak kroutili hlavou. Často se dotazovali: Tohle se u vás může? V úctě ke všem obětem na tolika místech? Imitovat střílení na veřejnosti?“ napsal ještě k videu muž z restaurace. 

Panika se ostatně šířila celým náměstím. „Lidé ječeli a utíkali pryč, aby se schovali v okolních restauracích,“ řekla Blesku prodavačka Lenka. Několik lidí si lehlo i na zem, další se běželi ukrýt do hotelu. „Přiběhli ubrečení, že prý se venku střílí,“ popsal recepční David. 

Selhání úředníka? 

Akce, kterou ministr vnitra Milan Chovanec popsal jako „občanský i politický kreténismus“, byla povolena pražským magistrátem. Podle primátorky Adriany Krnáčové však její podřízení chybovali. Prý to měli zakázat. „Nemyslím si, že je normální jezdit se zbraněmi po Staroměstském náměstí a šířit strach a paniku. Je to selhání úředníka a chci z toho vyvodit důsledky,“ nechala se slyšet primátorka.

V rozhovoru pro Právo se do Konvičky pustil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Už nějakou dobu se ukazuje, že pan Konvička je magor. To, co se odehrálo, ta jeho nová výtržnost, to ukázalo, že je to naprostý magor. Společnost je potřeba před takovými lidmi chránit,“ prohlásil.