Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dominik (2): V izolaci až do transplantace, najde se dárce?

Autor: Tomáš Koníček - 
28. srpna 2016
05:25

Od šesti měsíců bojuje Dominik (2) s leukemií. Ač v boji vítězil, nemoc se vrátila. Z nemocnice v Ostravě ho museli převézt do pražského Motola. Je v izolaci, ze které ho pustí až po transplantaci kostní dřeně! Najde-li se dárce…

Dominikovi se v šesti měsících života objevily po těle modřiny. Doktoři po vyšetření vyřkli krutý ortel: lymfoblastická leukemie! Nemoc, kterou v Česku ročně onemocní průměrně tři kojenci. Od té doby malý prcek s rodiči bojují.

Po první transplantaci kostní dřeně se zdálo být všechno dobré, jenže po roce a čtvrt se nemoc vrátila. „Za poslední měsíc má za sebou Dominiček sedm chemoterapií. Aby se dokončil první blok, zbývají ještě tři,“ řekla chlapcova maminka Nikol (25) s tím, že pokračování léčby jejího synka řeší lékaři ze dne na den.

V plánu byly původně 4 týdny chemoterapií. Jenže nastala komplikace. „Objevila se febrilní neutropenie (horečky a stav ohrožující život, pozn. red.). Jen co nás pustili domů z nemocnice, museli jsme se do ostravské nemocnice vrátit,“ vysvětlila maminka.

„Dávali nám antibiotika a léky proti bolesti. Dominiček měl krvácející pusinku a zadeček,“ popsala Nikol. Syna nakonec museli převést do pražského Motola. „Dominiček je izolovaný od všech. V noci je sám a přes den k němu kromě doktorů můžu jen já a jeho otec. Takhle to bude nejspíš až do transplantace,“ řekla maminka.

majojo ( 28. srpna 2016 06:20 )

 Malý prcek? Co se takhle zamyslet, jaká slovní spojení při psaní používám? Jinak samozřejmě chlapečkovi držím palce.

Zobrazit celou diskusi