Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Češi šetří: Pro borůvky a maliny jdou raději do lesa než do obchodu

Autor: ula - 
23. srpna 2016
05:52

Češi minulý rok hojně využívali dary lesů a odnesli si z nich 40 tun v celkové hodnotě 6 miliard korun. Nejraději Češi sbírají samozřejmě houby, ale v posledních letech se výrazně zvedá sběr borůvek, malin nebo i ostružin. Mohou za to ceny ovoce v obchodech, které za poslední léta prudce vzrostly.

Minulý rok Češi nasbírali lesní plody v hodnotě 6 milionů korun. Toto číslo každý rok stoupá, vliv mají samozřejmě ceny za lesní plody, které za posledních 22 let prudce vzrostly, např. v loňském roce jste mohli koupit litr borůvek za 80–90 korun, někdy i 100 korun. Ještě dráž pořídíte lesní plody v supermarketech, obvykle se ale jedná o ovoce z dovozu. Lidé tak raději vyrážejí do lesů, kde si mohou své oblíbené ovoce nasbírat zadarmo.

Mezi nejoblíbenější plody patří samozřejmě houby. Češi si domů odnesli 21,4 tisíce tun v hodnotě 3,52 miliardy korun.

V loňském roce byla ale houbařská sezóna slabá, kvůli mimořádně tropickému létu. Houbám se spíš daří, pokud se střídají teploty a občas zaprší. Díky tomu je více vlhko a houbám se tak více daří. Houbaři si tak vynahrazují loňskou nepovedenou sezónu až letos. Proto se dá předpokládat, že statistiky sběru hub za letošek vzrostou.

Stále populárnější jsou borůvky, Češi nasbírali téměř 10 tun za za 1,23 miliardy korun. Na pomysleném třetím místě jsou maliny, lidé natrhali 3 tisíce tun za 419 milionů korun.

Roste ale i obliba dalších lesních plodin, lidé vyrážejí i na ostružiny, brusinky nebo bezinky.

Češi častěji vyhledávají klid lesa

V roce 2015 Češi častěji chodili do lesa, návštěvnost byla podle údajů nadprůměrná. Na jednoho Čecha připadlo 22 návštěv lesa. Lidé uvádějí, že do lesa chodí častěji než dřív.

Návštěvnost samozřejmě závisí na dostupnosti a také na výskytu lesních plodů. 

Tento týden budou zpočátku teploty okolo 22 až 26 stupňů, ve středu ale začnou stoupat. V pátek se budou pohybovat okolo 28 až 32 °C a víkend bude tropický, rtuť teploměru se dotkne 33 stupňů. Pokud se chcete před vysokými teplotami schovat, tak můžete i v lese. Pak by podle meteorologů měly teploty opět klesnout a začátek školního roku přivítá zatažená obloha. Střídání teplot naopak vyhovuje houbám, takže houbařská sezona zdaleka nekončí.






Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi