Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Protékající voda vás „obere“ i o sto tisíc. Pomůže pojištění či technika

Autor: mib - 
19. srpna 2016
19:20

Vyjedete si na dovolenou a po návratu máte vytopený byt i sousedy? Nic neobvyklého. Nejčastější události, které pojišťovny řeší, jsou právě havárie vody. Stačí přitom uzavřít její hlavní přívod. Na trhu existují ovšem také výrobky, které unikům vody mohou zabránit nebo je zmírnit. Peněženku zatěžují totiž nejen nenadálé příhody, ale i dlouhodobé protékání. 

Havárií vody občas samozřejmě zneužívají šejdíři, jak ilustrovala mluvčí Ivana Buriánková z České pojišťovny na případu pojistného podvodu. „Šlo o případ firmy, jejímž majitelem byl vášnivý akvarista. Když doplňoval vodu do akvária, praskl vodovodní ventil. Voda ‚zalila‘ vzácné, ručně tkané koberce v místě, kde stálo akvárium, a v další místnosti v patře pod ní a zcela je zničila. Škoda na těchto kobercích byla vyčíslena na neuvěřitelných 2,7 milionu korun. Šetřením detektivů se však zjistilo, že v majetku firmy žádné takové koberce nebyly,“ řekla Buriánková pro Blesk.cz.

Běžné škody v domácnostech ale obvykle fingované nebývají a podle informací pojišťoven dosahují v průměru okolo třiceti tisíc korun. Většinou za nimi stojí vytopení při praní prádla nebo prasknutí vodovodního kohoutku.

Mimo pojištěnou domácnost může voda zasáhnout i tu sousedovu. V takových případech je potřeba mít také připojištění odpovědnosti, která sahá do výše v řádech milionů korun. Podle informací Bleskem oslovených pojišťoven jsou vodovodní havárie nejčastější příčinou pojistné události. Z celkového počtu tvoří někdy až polovinu případů, ročně dojde k tisícům škod.

Pojistit si lze i „zmizení“ vody

„Mezi nejčastější příčiny patří prasklé hadičky od rezervoárů WC či vodovodních baterií. Dále často jde o následky nezvládnutých oprav, výměn či zásahů do instalací, domácích spotřebičů a technické závady na vodovodním potrubí způsobené jeho opotřebením, přetlakem či zamrznutím kapaliny. V bytových domech bývá často vytopeno několik partají pod sebou, postiženy jsou i společné části domu,“ vysvětlil Marek Vích z Kooperativy pro Blesk.cz.

„Docela novinkou posledních pár let, která se u těch pojistek objevila, je pojištění ztráty vody. K tomu typicky dojde ve vodovodní šachtě u rodinného domu. Šachta je venku, moc se do ní nechodí. Když pak dojde k porušení trubek, než s první fakturou zjistíte, že voda uniká, vyteče dvacet kubíků raz dva,“ řekl pro Blesk.cz mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata.

Voda pod kontrolou

I různé společnosti na trhu nabízí možnosti, jak vodou šetřit a jak zabránit jejímu úniku. Energetická specialistka Hana Londinová upozornila, že úniku vody může pomoci speciální materiál, který spáru „najde“ a rovnou ji zacpe. Jistější je ale podle ní pořídit si detekční přístroj. Jí samotné prý zachránil nemálo peněz, když jí voda unikala do potrubí. To jsou podle Londinové těžko pozorovatelné škody.

„Když budete denně měřit stav vody a za týden tu hodnotu zprůměrujete, můžete mít kontrolu, ale je to časově náročné. Někteří lidé to tak samozřejmě dělají a jde to, ale nedovedu si to osobně moc představit,“ sdělila pro Blesk.cz Londinová. 

Upozornila, že například tzv. eVodník dokáže měřit průtok vody v domácnostech i v komerčních prostorách, nastaví standard spotřeby vody a hodnoty, které pak kontroluje. „Pokud dojde k neopodstatněnému navýšení těchto hodnot, dokáže systém okamžitě omezit nebo i zastavit přívod vody na vstupu a tím zabrání neplánovanému úniku vody nebo havárii,“ podotkla Londinová.

„Velice častým jevem je protékání toalet a nezáleží, zda jde o novou, nebo starou. Vodovodními rozvody putují mechanické nečistoty a ty když doplují do splachovacího systému, způsobí, že se při spláchnutí toalety jakoby zaklíní splachovací systém, který pak podtéká a stačí velmi malé pevné částice, protože voda si tzv. najde cestu vždy, kudy bude odtékat. Často stačí i zpuchřelé těsnění a pouhé drobné protékání toalety, kterého si člověk často ani nevšimne, způsobí velký vítr v peněžence a zbytečně vypustí pitnou vodu do kanalizace. Řešili jsme případy, kdy takové protékání stálo uživatele i více než 100 tisíc,“ uzavřel pro Blesk.cz Jiří Kříž ze společnosti Unisavers.

Podívejte se do galerie na další problematiku „vodního tématu“ v Česku:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi