Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Češka: Hrdinové tahají děti z trosek. Rusové a Asad útočí na civilisty úmyslně

Autor: Jaroslav Šimáček - 
21. srpna 2016
21:38

Z trosek vytahují dospělé i děti, podobně, jako v případě malého Umrána, jehož zkrvavené foto obletělo svět jako důkaz nekončících syrských hrůz. Tamní Bílé helmy se za to mohou dočkat ocenění - byly nominovány na Nobelovu cenu míru. Podle Češky Markéty Kutilové jsou to opravdoví hrdinové. I když je proasadské weby označují za agenty Západu. Kutilová zároveň upozorňuje: Syrské Aleppo je peklo. A k bombardování nemocnic nedochází náhodou.

Je v tom kus symboliky. 19. srpen je Mezinárodním humanitárním dnem. Syrské Bílé helmy (White Helmets) byly přitom nedávno nominovány na Nobelovu cenu. Při záchraně lidí z trosek v Sýrii riskují životy. „Když prší bomby, Bílé helmy jdou do akce. Neozbrojené a neutrální zachránily přes 60 tisíc životů,“ uvádí na svých stránkách.

Za své hrdinství v zemi, kde proti sobě na jedné straně v již pětileté občanské válce bojují prezident Asad s podporou Rusů a rebelové, na straně druhé zhoubný Islámský stát (IS), kterému jdou po krku především Kurdové s podporou mezinárodní koalice v čele s USA, mohou dostat Nobelovu cenu.

Pro Markétu Kutilovou, humanitární pracovnici, reportérku a spoluautorku knih Islámskému státu na dostřel, která pomáhá na severu Sýrie v rámci projektu SOS Kobani, jsou to skuteční váleční hrdinové, kteří neuprchli a ještě dokáží pomáhat ostatním. Třeba jako Khaled Omar, který vytáhl z trosek Aleppa mnoho lidí, včetně teprve desetidenního miminka, avšak sám tento týden zemřel při náletu.

Režimní propaganda útočí: Jsou to špioni Západu

Jenže objevily se i hlasy proti tomu, aby byly Bílé helmy oceněny. „Bílé helmy jsou Al-Káida s faceliftem. Jsou to teroristé a neokolonialisté pod deštníkem humanitarismu,“ tvrdí ostře proasadovské Syrské solidární hnutí (The Syria Solidarity Movement), podle kterého jsou Bílé helmy trénovanými agenty Západu - Američanů a Britů. S cílem rozvrátit Asadův režim.

Kutilová tohle odmítá s tím, že jde o propagandu - prorežimní složky, které stojí na straně Bašára Asada a jeho spojenci Rusové tak chtějí popřít, že v Sýrii kvůli náletům na rebely trpí i civilisté. Ušetřeny kvůli válečné strategii nejsou ani nemocnice, útoky na ně přitom nejsou náhodné, varuje Češka.

Problémem je vedle nedostatku zdravotní péče i samotné zásobování jídlem a vodou. O nějakém vzdělání, budoucnosti pro děti už se vůbec nemluví, Syřané bojují o holé přežití. „Je to peklo jménem Aleppo,“ říká Kutilová, která ale věří, že aktivity Bílých helem mohou přitáhnout další pozornost na problém Sýrie. Podobně, jako to v posledních dnech udělal příběh malého chlapce Umrána, který byl spolu se svou sestrou vytažen zakrvácený ze syrských trosek.

Kutilová: Na 13,5 milionu civilistů se zapomíná

Syrské Bílé helmy byly nominovány na Nobelovu cenu míru. Co na to říkáte?

Pro mě tihle lidé jsou ti skuteční váleční hrdinové, protože to jsou opravdu civilisté, lidé, kteří zůstali přes všechno v Sýrii žít. Svým způsobem každý člověk, který tam zůstal žít v těch válečných oblastech, je hrdina. Lidé, kteří přes to všechno, že se musí vypořádávat s tím vším, co pro ně život ve válečné oblasti přináší, tak ještě dokáží pomáhat ostatním, pro mě jsou ztělesněním skutečných hrdinů.

Měla bych samozřejmě radost, kdyby Nobelovku získaly. Ono ale ve finále možná těm lidem samotným bude ta Nobelovka k ničemu, ale myslím, že přesně toto, že jsou alespoň nominovaní, dokáže obrátit pozornost světa k Sýrii, k lidem, kteří tam žijí, k těm obyčejným lidem. Mám pocit, že v poslední době se to hrozně zužuje, že všichni vnímají jenom to, že je tam válka, jsou tam bojovníci Islámského státu a jiní bojovníci, vojáci apod., ale zapomíná se, že tam žije 13,5 milionu civilistů, že tam svádí svůj každodenní boj o přežití a musí se každý den vypořádávat se spoustou věcí.

Syrské Aleppo je v troskách a nadále však také pod válečným tlakem. Humanitární pracovníci v Sýrii riskují životy, při náletech umírají civilisté. Velké problémy jsou se zásobováním. Co tamní lidé potřebují především?

Největší problém tam je, že lidé v Aleppu už vlastně nikomu nevěří. Nevěří vládním jednotkám Bašára Asada, už nevěří žádné z těch povstaleckých skupin, které různé části Aleppa ovládají. Bojují už vlastně „jen“ o svoje holé přežití, navíc z Aleppa vy dnes již vlastně nemůžete odejít. V podstatě všechny únikové cesty pro civilisty jsou de facto uzavřené. Když se dnes rozhodnete, že s Aleppa s rodinou zmizíte, utečete, tak nemáte šanci.

Teď je velký problém samozřejmě zásobování jídlem. Zatím podle posledních informací to jídlo je. Jenomže se blíží zima, což samozřejmě bude zhoršovat zásobování této oblasti. A také s blížící se zimou přichází i problém, čím a jak topit, jak vařit. Vzhledem k blížící se zimě se budou potřeby těch lidí zvyšovat.

V případě Aleppa už se vůbec nemluví o nějakém školství, o vzdělávání, potřebách dětí. To už je dnes úplně marginální. Dnes jde o to, aby měli lidé co jíst, aby měli pitnou vodu, zdravotnickou péči. Což je samozřejmě další problém, protože nemocnice v Aleppu jsou častým cílem bombardování ze strany syrského letectva ve spolupráci s Rusy a Íránci.

Podle vás jsou syrské nemocnice cíleným terčem Rusů a letadel Asadova režimu?

Jde o jasnou válečnou strategii. Vyberete si nemocnici jakožto cíl, vyloženě cíl vašeho bombardování. Protože když zničíte nemocnici, která je v oblasti rebelů, proti kterým bojujete, tak docílíte toho, že lidé z té oblasti začnou odcházet pryč. Když tam nemáte nemocnici, tak vám zmizí takové to základní, když nemáte nikde lékařskou péči, těžko můžete přežít. Lidé začnou odcházet z té oblasti do jiné, kde nemocnice je, a vy pak můžete oblast, kde zůstanou jen rebelové, vybombardovat. Lidé v Aleppu ale už v podstatě nemají kam odcházet

Jak vnímáte to, že Bílé helmy, které se naopak snaží v oblasti bombardování pomáhat, jsou označovány za agenty Západu?

Bylo prokázáno, že třeba v Rusku existují vyloženě trollovská centra, kde sedí lidé, kteří jsou placení za to, že někde na internetu postují komenty dle nějakého zadání. Ruská propaganda, jak všichni víme, je velice mocná, včetně České republiky. 

Rusko se snaží vyvrátit to, že by zasahovalo civilní cíle, že by bombardovalo civilisty v Sýrii, že by docházelo k nějakým omylům, byť v tomto případě třeba nejde o omyly - nemocnice a civilní čtvrti nejsou omyl, to je prostě cílený postup. Ale tohle nemůže samozřejmě Rusko veřejně připustit.

Když budete zesměšňovat a dementovat existenci Bílých helem a vydávat je za nějaké špiony a nevím, co všechno, tak tím vlastně popíráte to, že tam dochází k nějakému bombardování a že je tam potřeba vytahovat ty lidi z trosek. Když se ale podíváte na internet, tak existuje takové množství opravdu autentických videí, že každý soudný člověk si o tom může udělat svůj vlastní názor, jak to vlastně ve skutečnosti je.

 

 

zelena.karkulka ( 23. srpna 2016 00:25 )

 tahle zbytečná kráva by se radši měla starat o svý malý dítě,který tady neustále necháva na několik měsíců u známých a příbuzných . Už před lety si vymýšlela reportáže z Konga,přiznala se,že vše přibarví,znásilněné děti si vyloženě vymýšlela,dělala epotáže z oblastí,ve kterých vůbc nebyla. A to vše proto,aby dárci platili.

nezadat1 ( 22. srpna 2016 23:32 )

Kráva z kozí pi+čou a tak vyhledává odborníky v řadách kozimrdů.

nezadat1 ( 22. srpna 2016 23:30 )

 Kdyby zaútočili dřív,tak nemusel hajzl 12letý zabít 50 lidí při svatbě.Jaký civilisté?Jeden vrah vedle druhého co věří v korán.

marais ( 22. srpna 2016 12:14 )

Aleppo je plné bojovníků proti regulérní vládě a presidentovi..mohli dávno složit zbraně či město opustit..

zdenekk_ ( 22. srpna 2016 07:14 )

Co je to za blbou krávu?

Zobrazit celou diskusi