Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Alergici, pozor na nákupy z večerek. Každá třetí špatně značí potraviny

Autor: bud - 
19. srpna 2016
05:02

Na problém se špatným značením u volně prodejných potravin mohou lidé narazit v každém třetím obchodě. Jde především o pekařské výrobky, maso a salámy nebo cukrovinky ve večerkách. Při rozsáhlé kontrole to zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která varuje, že hlavně u alergiků může nedostatek informací vést i ke zdravotním problémům.

Kontroly ve více než 120 prodejnách po celé republice provedli inspektoři v uplynulých týdnech. Narazili při tom na řadu nedostatků u potravin, které jsou prodávané jako nebalené. Šlo hlavně o pekařské výrobky (pečivo, chléb, koláče či koblihy), maso a uzeniny nebo cukrářské výrobky a těsta. Více než třetina obchodů měla nějaký problém.

Podle zákona musí být u všech prodávaných potravin uvedeny informace o kvalitě, země původu, datum spotřeby i seznam alergenů. Jenže to však hlavně menší obchody nedodržují.

Malé večerky porušují zákon

„Dříve s tím měly problém hlavně velké obchodní řetězce, ale ty už se postupně naučily všechny legislativní požadavky splňovat,“ řekl Blesk.cz mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Inspektoři podle něj na problémy narazili hlavně ve večerkách.

Například pouze 1 z 10 výrobků měl uvedeno, kdo je jeho výrobcem. Chyběly také informace o složení nebo trvanlivosti produktů, a to přibližně v polovině případů. Zákazník tak snadno může koupit zboží, které už je prošlé, a přitom nemá šanci to zjistit.

„Za nejzávažnější lze hodnotit případy nevyznačení přítomnosti alergenní látky, tento nedostatek může ohrozit zdraví spotřebitele,“ uvedl Kopřiva. Některé obchody přitom porušovaly hned několik předpisů.

Se všemi chybujícími prodejci inspektoři zahájili správní řízení a hrozí jim vysoké pokuty. Jen za loňský rok SZPI udělila pokuty v celkové výši 140 milionů korun. Každý rok provede přes 35 tisíc kontrol.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi