Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Cigaretkou proti stresu? Omyl. Kouření podle vědců způsobuje deprese

Autor: ČTK, ula - 
18. srpna 2016
15:10

Jste nervózní, a tak si dáte jednu nebo dvě cigaretky. Studie potvrdily, že cigareta krátkodobě pomůže ve stresu, při depresi, může vám vylepšit náladu, ale z dlouhodobého hlediska psychice škodí a depresi naopak prohlubuje.

Velké množství studií proběhlo po celém světě a také u nás, v Centru pro závislé na tabáku III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty UK, kde se průzkumu zúčastnily 4 tisíce pacientů.

„Lidé, kteří více kouří, mají více problémů s úzkostí a depresí. A dokonce u lidí, kteří vykouří 20 a více cigaret denně, je trojnásobné množství sebevražd proti nekuřákům,“ uvedla lékařka Lenka Štěpánková.

Zhruba třetinu pacientů centra, kde se od roku 2005 léčilo přes 5000 kuřáků, tvoří ti, kteří se léčí na psychiatrii a chtějí přestat kouřit. Potřebují oproti běžným kuřákům při odvykání více návštěv a intenzivnější terapii. „Snažíme se, aby přestávali v době, kdy mají co nejlepší kompenzaci psychického onemocnění,“ popsala lékařka.

Léky proti závislosti neškodí

Vedoucí centra Eva Králíková podotkla, že kuřáci se často bojí léků, které pomáhají závislost překonat. „Nevadí jim ale, že vdechují nikotin z cigaretového kouře s tisíci toxických látek, protože cigareta nemá příbalový leták s popisem nežádoucích účinků. Kdyby ho měla, jeden výtisk by kuřák ani neunesl,“ řekla a připomněla, že studie jednoznačně vyvrátily obavy z náhradní léčby.

Kuřárny na psychiatrii ve světě nejsou, u nás ano

Mezi pacienty hospitalizovanými na Psychiatrické klinice Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty UK je podle Martina Anderse až 70 procent kuřáků. V Česku jsou i proto na uzavřených psychiatrických odděleních kuřárny, což v řadě zemí dávno není, například na slavné Mayo Clinic v USA byl vydán zákaz kouření už v roce 1992.

„Víme, že řada duševních onemocnění může být příčinou, ale také následkem kouření,“ řekl Anders. Kouření přispívá k rozvoji deprese, a pokud člověk přestane kouřit, má daleko větší šanci, že se z deprese dostane, dodal. U pacientů v těžké depresi ale lékaři nedoporučují s odvykáním začínat, jen je motivují do dalších etap léčby, kdy se psychické obtíže zmírní, aby pak s odvykáním začali.

Drahé léky pro kuřáky

Psychoterapii při léčbě závislosti na tabáku zdravotní pojišťovny hradí, na léky ale přispívají jen částečně a jen některé pojišťovny. Pro zájemce z nižších sociálních skupin to může být nepřekonatelná bariéra. Reforma psychiatrické léčby, na níž odborná společnost spolupracuje s ministerstvem zdravotnictví, by i v tomto měla přinést změnu.



skane ( 18. srpna 2016 20:24 )

Je, Zeman je smradoch.

skane ( 18. srpna 2016 20:10 )

Fujtablovy popelnicek

moiaza ( 18. srpna 2016 18:42 )

Kuřák je diagnóza. Vidím kuřáka a je mi všechno jasné. Slaboch, smraďoch, prudič. Kam vejde kuřák, tam zůstane vždy nepořádek a smrad. Kuřáci, alkoholici a feťáci by měli mít vyšší pojíštění.

djaba ( 18. srpna 2016 16:39 )

 Deprese mi způsobují nekuřáci .

hops.1 ( 18. srpna 2016 15:39 )

Tak ono je to logický a jde to ruku v ruce, jelikož kuřáci neumí seknout se zlozvykem, jelikož jsou slaboši a tím to snižuje jejich sebevědomí a pak jsou v depresích. A tak si zapálí a je to pořád dokola. Kuřáci, kteří nedokážou seknout s kouřením do 30.roku věku, kdy to už není mladická nerozvážnost, jsou méněcenní jedinci. Je to tak, bohužel. Tak a teď se do mě dejte, slaboši kuřáci

Zobrazit celou diskusi