Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šetřit na právníkovi či notáři může být drahé: 8 pastí při prodeji bytu

  • Autor: Radka Růžičková - 
    19. 8. 2016
    16:36

    „Pustit se do prodeje domu či bytu bez právníků a notářů jen proto, abyste ušetřili nějakou tu tisícovku, se může snadno vymstít. Ve výsledku nebudete mít ani byt, ani peníze, proto si takové riziko dobře rozmyslete,“ říká René Novák, konzultant Školy Financí CZ. A důrazně varuje: „Smlouva zdarma může vyjít draho.“ Vzorové smlouvy stažené z internetu vás totiž ochránit nemusí a můžete na ně draze doplatit.

  • 1.Peníze svěřte do úschovy

    Převod peněz za prodanou nemovitost vyžaduje velkou obezřetnost. Problém s tím, aby nový majitel neměl přepsaný byt na katastru a k tomu i balík peněz, který vám »omylem« zapomněl poslat, vyřeší notářská nebo advokátní úschova. Funguje to tak, že kupující převede peníze na účet notáře nebo advokáta, ten vyčká, až katastr byt zapíše, a teprve poté vyplatí prodávajícímu příslušnou částku.

    Peníze jsou do úschovy složeny na základě písemné smlouvy a jsou pojištěny. „Z naší praxe bohužel známe mnoho příběhů, kdy chtěli klienti za advokátní úschovu ušetřit a nakonec přišli o miliony,“ říká René Novák, podle kterého se na notářské nebo advokátní úschově šetřit nevyplatí.

    Prodáváte byt nebo dům? Buďte opatrní. Prodáváte byt nebo dům? Buďte opatrní. | scom, archiv

  • 2.Nezapomeňte zaplatit daň

    Po prodeji bytu je nezbytné zaplatit daň ve výši 4 % z kupní ceny, kterou zatím ze zákona platí prodávající. Brzy se ale zákon bude měnit a nově ji bude platit kupující. Daň musíte zaplatit do 3 měsíců od provedení transakce, a to k příslušnému finančnímu úřadu, kam nemovitost místně přísluší.

    Termín se počítá od chvíle připsání nového majitele do katastru nemovitosti. Domluvili jste si písemně s kupujícím, že daň odvede on? Tak pokud to neudělá, problém budete mít vy. Ze zákona za zaplacení daně zodpovídáte vy.

    Prodáváte byt nebo dům? Buďte opatrní. Prodáváte byt nebo dům? Buďte opatrní. | Robert Klejch

  • 3.Fiktivní nižší kupní cena je zbytečné riziko

    Chcete ušetřit peníze za daň tím, že fiktivně snížíte kupní cenu? Pozor! Zbytečně se vystavujete riziku. „Finanční úřad má právo výši daně opravit a určit ji dle skutečnosti, tzv. obvyklé, tedy směrné ceny v dané lokalitě, nebo na účet prodávajícího nechat zpracovat znalecký posudek – odhad ceny nemovitosti, z kterého bude stanovena daň. Ta se platí vždy z té vyšší částky,“ varuje odborník Novák.

    Prodáváte byt nebo dům? Buďte opatrní. Prodáváte byt nebo dům? Buďte opatrní. | airbnb.cz

  • 4.Platba v hotovosti? Zapomeňte!

    Zapomeňte! Nabízí vám kupující peníze »na ruku«? Tak zpozorněte! Hotovostní platby jsou u nás omezeny částkou ve výši 270 000 Kč. Pokud přijmete platbu vyšší, než je 270 tisíc, vystavujete se riziku, že porušíte zákon. „Jestliže vás napadlo rozpustit celkovou sumu do vícero plateb ve výši do 270 tisíc, tak na to rychle zapomeňte. Toto chování je státem hodnoceno jako vysoce rizikové a dostává se do hledáčku úřadů, kterým budete muset dokazovat, že se opravdu nejednalo o praní špinavých peněz,“ upozorňuje Novák.

    Prodáváte byt nebo dům? Buďte opatrní. Prodáváte byt nebo dům? Buďte opatrní. | Ekospol

  • 5.Smlouvu vypracujte dvojjazyčně

    Nevíte, jestli můžete prodat byt cizinci? Můžete. Cizinci u nás mohou kupovat či prodávat nemovitosti už od roku 2011. „Doporučuji ale zpracovat všechny smlouvy dvojjazyčně, abyste předešli případným problémům v budoucnu. Prodej se sice řídí dle českých zákonů, nicméně je zapotřebí odstranit jakoukoliv pochybnost už jen proto, že může z důvodu jazykové bariéry dojít k zásadnímu zkreslení nebo nepřesnostem,“ radí Novák. Nejlepší je podle něj zvolit soudního překladatele, který k tomu má potvrzenou kvalifikaci a kulaté razítko, kterým překlad opatří a tím za něj i ručí.

    Prodáváte byt nebo dům? Buďte opatrní. Prodáváte byt nebo dům? Buďte opatrní. | Blesk.cz

  • 6.Počítejte se zdržením

    Dejte si pozor na koordinaci termínů, platby a možný problém, kde v mezidobí bydlet. Občas se sjednávání hypotéky u kupujícího protáhne. A pokud máte na úhradu této částky zase navázáno své nové bydlení, které si chcete z peněz pořídit, může to být téměř neřešitelný nebo zbytečně drahý problém.

    Prodáváte byt nebo dům? Buďte opatrní. Prodáváte byt nebo dům? Buďte opatrní. | Foto: L. Křivan, P. Novotný, D. Černovský a R. Klejch, Foto Profimedia a archiv

  • 7.Rezervujte s rozmyslem

    Nevěřte každému, kdo se tváří, že váš byt určitě koupí, a chce nezávaznou rezervaci. Nákup si můžou rozmyslet a vy jen zbytečně ztrácíte čas. Chtějte rezervační poplatek uložený do advokátní úschovy jako důkaz skutečné koupě.

    Prodáváte byt nebo dům? Buďte opatrní. Prodáváte byt nebo dům? Buďte opatrní. | Foto: L. Křivan, P. Novotný, D. Černovský a R. Klejch, Foto Profimedia a archiv

  • 8.Rodina do obchodu nepatří

    Prodej bytu v rámci rodiny je podle odborníků často rizikový. „Vztahy v rodině bývají komplikované a příbuzní automaticky očekávají, že byt dostanou levněji. Ve finále jsou roztrpčení všichni. Dost často mají obě strany nakonec paradoxně pocit, že na transakci tratily,“ varuje na základě řady praktických zkušeností René Novák.

    Prodáváte byt nebo dům? Buďte opatrní. Prodáváte byt nebo dům? Buďte opatrní. | Foto: L. Křivan, P. Novotný, D. Černovský a R. Klejch, Foto Profimedia a archiv

agfor ( 30. srpna 2016 18:44 )

 Neštřil jsem na právníkovi. Na bývalém zaměstnavateli mi vysoudil cca 32 000 Kč. Za své služby si však naúčtoval celkem 48 000 Kč. Takže teď už vím, co to je právní stát. Kdybych rozbil šéfovi ústa, aspoň by ho to nějakou dobu bolelo.

Zobrazit celou diskusi