Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Známe nejčastější výmluvy neplatičů alimentů. Občas na ně „naletí“ i soudy

Autor: ula - 
21. srpna 2016
05:43

Češi dluží na výživném až 13 miliard korun. Neplacení alimentů je u nás druhý nejčastější trestný čin. Podle Asociace neúplných rodin se týká asi 40 tisíc domácností, které díky tomu žijí na hranici chudoby. Neplatiči výživného mají navíc různé způsoby, jak se placení alimentů vyhnout.  Díky výmluvám bývají k neplatičům shovívaví nejen sami samoživitelé, ale dokonce i soudy.

„Občas zaplatím, aby se neřeklo“

Nejrozšířenějším problémem je situace, kdy rodič zaplatí jen občas a tímto krokem tak „uchlácholí“ bývalého partnera. Ten možná nezná skutečnou situaci dlužníka, ale vidí snahu a s procesem vymáhání díky tomu vůbec nezačne.

Takovým postupem však mnohdy zákeřně roste dluh do mnoha desítek tisíc bez toho, že by postižený podnikal kroky k nápravě. Tento postup využívají dlužníci často také v situaci, kdy jsou stíháni soudní cestou. Soudce přihlédne k dobré vůli obžalovaného a proces se nekontrolovatelně prodlužuje. „Podle našich zkušeností a příběhů, se kterými se nám rodiče svěřují, jsou samoživitelé velmi často přehnaně shovívaví k občasným platičům. Ve skutečnosti však právě v podobných případech dluh roste do mnohem vyšších částek, než začnou něco dělat,“ říká Petr Sýkora, předseda Asociace neúplných rodin.

„Nemůžu platit, nemám, ale k alimentům se hlásím“

Tento problém není naštěstí tak častý, ale vyskytuje se. Přestože málokdy se dá říci, že dlužník skutečně nemá žádné prostředky, kterými by mohl vlastním dětem přilepšit, odmítá platit a tvrdí, že zkrátka nemá. Z právního hlediska se jedná o situaci, ve které lze nejjednodušeji vymáhat zaplacení nejrůznějšími způsoby. Exekutor snadno zjistí stav majetku dotyčného a může zajistit jeho prodej v dražbě.

„Platit nebudu a raději uteču“

Existují i situace, kdy se rodič nehlásí k potomkovi a tím pádem ani k dluhu. Raději si změní číslo, zamete za sebou stopy a zmizí. „I takové případy
evidujeme. Jsou i takoví rodiče, kteří si myslí, že přestěhováním na druhý konec republiky jednoduše zmizí a povinnosti platit výživné se zbaví. Opak je pravdou,“ uvedl Sýkora. Zkušenosti asociace ukazují, že pokud žije dlužník kdekoli na území ČR, dá se najít a spravedlnost ho dostihne.

Nenechávejte dluh růst

Asociace si dala za hlavní cíl pomoci neúplným rodinám. Spustila také linku psychologické pomoci a vyzývá všechny, rodiče samoživitele i prarodiče dětí v neúplných rodinách, kteří často těmto rodinám pomáhají, aby problém řešili co nejdříve a nenechali dluh stoupat. Čím nižší totiž je, tím snáze a rychleji ho lze efektivně vymáhat.

dvorece ( 1. září 2016 12:05 )

Nechápu, stát se také pořád jen vymlouvá a neplní své povinnosti. Moje sousedka má malý důchod a dvě děti, které pracují, ale nemají závratné výdělky, všichni víme, proč mladí lidé nechtějí děti, protože je za naše platy zkrátka neuživí. A tak sousedka šla na radnici, at jí pomůžou dávkou na bydlení. Vyrazili ji s tím, že má dvě pracující děti a ty jsou povinny ji živit, když to nebudou dělat, má tam sousedka přijít znovu a sociálka ty její děti dá k soudu. Děti samozřejmě začaly mámě pomáhat, nemusely na to mít kecy sociálky, ale já se ptám, jak to, když z jejich daní se pomáhá povalečům, hlavně cikánům, tak stát ale odmítá pomoci jejich matce a přesto oni žádnou ulevu na daních nemají i když už několik let pomáhají mámě místo státu. Neměla by se paní ministryně starat také o tohle? Že řádně vychované a pracující děti přispívají přímo svým rodičům ale přitom musí přispívat i lemplům? Takže platí 2x. A ted by ještě měly platit nemyslícím souložícím povalečům - kdo by se napakoval? Že to neuhádnete?

lunatic ( 21. srpna 2016 05:55 )

Pak je ovšem zajímavé zamyslet se nad tím,jakou má vlastně tržní hodnotu láska s níž se mnozí tak často ohánějí a i plodí ony děti,které pak odmítají živit a chtějí to po státu?

Zobrazit celou diskusi