Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemanův sen se splnil, z Prahy do Číny létají tři přímé linky. Mají smysl?

Autor: mib - 
16. srpna 2016
05:31

Třetí přímý letecký spoj mezi Českou republikou a Čínou odstartoval v pátek vpodvečer. Konkrétně je možné létat dvakrát týdně se společností Sichuan Airlines na trase Praha –Čcheng-tu. Pro cestovní kanceláře není spoj zatím zvlášť atraktivní, v obchodní spolupráci by ale mohl být podle Svazu průmyslu a obchodu významnější než hlavní město Peking. O této možnosti přitom hovořil již loni prezident Miloš Zeman při návštěvě Číny.

Do června operoval na trase Praha–Čína jediný dopravce, a to Hainan Airlines. Podle informací společnosti Český aeroholding stouply počty cestujících v předminulém roce o padesát procent a v první polovině letošního roku o více než šedesát procent v porovnání s rokem 2015. Další dvě přímá spojení na trase proto mají podle odborníků cestovní i obchodní význam.


„Předpokládáme, že potenciál nového spojení bude převážně tvořen příjezdovým segmentem čínských turistů, kteří navštíví Prahu a Českou republiku, případně okolní země. Lze ale předpokládat, že v budoucnu ho budou využívat i business cestující,“ řekla pro Blesk.cz mluvčí Českého aeroholdingu Marika Janoušková. Podle ní je nepravděpodobné, že by mezi Čínou a Prahou přibyla do konce roku další spojení.



Ředitel Sekce mezinárodních vztahů Svazu průmyslu a dopravy ČR Pavel Fára považuje další přímé spojení s Čínou za významné pro obchodní spolupráci. Pro řadu odvětví a obchodních vztahů může být město Čcheng-tu prý významnější než hlavní město Peking.

„Čcheng-tu je město významem srovnatelné se Šanghají. Má s aglomerací více obyvatel než ČR a spolu s celou provincií Sečuán patří k ekonomickým centrům země. Nabídku a intenzitu spojů posoudí a prověří až praxe a tržní prostředí. My budeme samozřejmě rádi, pokud zůstane zachována, neboť přímé spojení z Prahy z ní činí atraktivní destinaci i pro další cesty do zemí EU,“ vysvětlil Fára pro Blesk.cz.

Díky tomu  lze  podle něj zaznamenat zlepšení v oblasti udělování víz. Přímá spojení mají také podpořit zlepšování česko-čínských vztahů, kdy počty čínských turistů v zemi překračují počty cestujících z Ruska. „Za předpokladu, že se udrží trend i v turistickém ruchu, spolupráce v oblasti vzdělávání, zdravotnictví a v dalších oblastech, linky budou jistě dostatečně využívány,“ dodal Fára.

Linky do Čcheng-tu zatím nejsou na zájezdy vhodné

Cestovní kanceláře ale zatím hodnotí novou trasu skepticky. Pro jejich zájezdy je město Čcheng-tu pouze jednou ze zastávek. „Čcheng-tu máme zahrnuté v mnoha zájezdech, ale pouze na trase. Většina našich poznávacích zájezdů se obvykle nevrací do výchozího místa, ale jede ,odněkud někam‘. Například Peking–Šanghaj nebo Peking–Hongkong,“ řekla pro Blesk.cz Petra Fliegelová z cestovní kanceláře China Tours.

Přímou linku nebude momentálně využívat ani cestovní kancelář Fischer. „Je ale zřejmé, že zájem o cesty do Číny výrazně roste. Poznávací zájezdy do Pekingu a okolí kupuje několikanásobně víc lidí, než tomu bylo v předcházejících letech,“ řekl mluvčí agentury Fischer pro Blesk.cz Jan Bezděk.

Obě cestovky se shodují, že lety do Asie v sobě „skrývají potenciál“, lety do Čcheng-tu využijí zatím jen pro zájezdy na míru a ve chvíli, kdy bude možné je mezi sebou kombinovat, jinak je to v plánování cest „omezujícím faktorem“.

Devadesát tisíc z Číny a zpět

Počet lidí, kteří letos v obou směrech pocestují do Číny nebo z Číny do České republiky, dosáhne podle očekávání Českého aeroholdingu devadesáti tisíc. Celkově v minulých letech do naší země cestovalo podle statistiky Českého statistického úřadu okolo osmi milionů lidí, kteří se tu také ubytovali. Za první pololetí přijelo do hromadných ubytovacích zařízení na 4,6 milionu hostů a meziročně tak bilance stoupla o tři procenta.

Do Číny se napřímo lze dostat už sedmkrát týdně. Kromě společnosti Hainan Airlines, která létá do Pekingu dvakrát za týden, lze odletět s China Eastern Airlines do Šanghaje třikrát týdně a nově se Scihuan Airlines dvakrát týdně.

 

 

 

Zobrazit celou diskusi