Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Hackeři „nachytali“ Čechy na teror v Praze a slevu. Jak podvod rozeznat?

Autor: ula - 
16. srpna 2016
06:10

V minulých dnech se po Facebooku šířila zpráva o teroristickém útoku v Česku. Vystrašení lidé na odkaz klikali, aniž by tušili, že jde pouze o trik hackerů, jak z nich vylákat hesla. Mnohem závažnější byl ovšem případ, kdy lidé podobným způsobem poskytli své přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. Jak se dají tyto lživé zprávy rozpoznat?

Poté co uživatelé klikli na příspěvek o teroristickém útoku, byli vyzváni, aby se znovu přihlásili na Facebook a zadali svoje jméno a heslo.

„Pokud už jste přihlášeni na Facebooku, je nesmysl, aby po vás někdo chtěl, abyste se přihlašovali znovu,“ řekla ve studiu Blesk.cz konzultantka sociálních sítí Eliška Vyhnánková.

Když se stanete obětí hackera, měli byste si okamžitě změnit heslo. Nezapomínejte, že Facebook nabízí i dvoufázové přihlašování, které byste měli využít.

„Minulý týden hackeři využili placených reklam na Facebooku, které oznamovaly jménem velkých českých bank, že pokud se přihlásíte, můžete získat odměnu 500 Kč,“ upozornila Vyhnánková. Byl to samozřejmě další podvod, s daleko horšími následky. 

Jak rozpoznat, že se jedná o lživou reklamu či zprávu? Dozvíte se v našem studiu:

Video Jak rozpoznat lživou zprávu na Facebooku? - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...