Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Lidstvo stihla překvapivá metla. Polovina populace nemá dost vitaminu ze slunce

Autor: sou - 
13. srpna 2016
06:40

Řídnutí kostí vedoucí až k osteoporóze nebo slabší imunitní systém. Právě to způsobuje nedostatek vitaminu D. Přestože ho lidské tělo získává ze slunečního záření, chybí podle amerických vědců více než polovině světové populace. Svůj vliv má přitom i na imunitní systém. A u dětí navíc může způsobit nedostatek „déčka“, vápníku a fosfátu problémy ve vývoji jejich pohybového ústrojí.

Z americké studie vyplývá, že až 59 procent světové populace má nedostatek vitaminu D a čtvrtina z těchto lidí má úroveň vitaminu extrémně nízkou. Jeho získání je přitom snadné, naše tělo si ho vytváří přirozenou cestou pouze pobytem na slunci.  

„Pro normální typ pleti stačí pobyt asi 10 až 15 minut na slunci denně bez opalovacích přípravků. Tato doba není pro náš organismus nebezpečná z hlediska například rakoviny kůže nebo případného spálení nechráněné pokožky. Zároveň by měla být dostatečná pro přirozenou tvorbu vitaminu D,“ uvedla pro Blesk.cz primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí Michaela Tomanová.

Opalovacími krémy tvorbě vitaminu D brání

V současné době není přitom výjimkou nedostatek vitaminu D ani na jaře a v létě, protože lidé daleko více pracují v uzavřených místnostech, kam se sluneční světlo nedostane. „Trávíme stále více času zavření doma, a když už jdeme ven, nezapomeneme se předem důkladně namazat opalovacími krémy s vysokými UV faktory, abychom tak předcházeli obávané rakovině kůže,“ vysvětluje Tomanová. 

Podle primářky tak lidé ani na jaře a v létě nevystavují svoji pokožku slunečním paprskům bez ochrany krému. A brání tak vitaminu D ve svém těle. Studie vědců v Kodani přitom ukazuje na to, že vitamin D je i aktivátorem imunitního systému v našem těle.

„Déčkem“ proti chřipce

Expertům z Dánska dali za pravdu i američtí vědci, kteří ve své studii zkoumali i onemocnění chřipkou u dětí. Ve skupině, kde děti braly v chřipkovém období „déčko“, bylo o 43 procent méně nakažených než ve skupině, kde braly pouze placebo.  

„Tu samou studii provedli vědci i se skupinou mongolských školáků. Zde bylo ve skupině dětí, které pravidelně braly vitamin D, dokonce o 50 procent méně nakažených chřipkou než ve skupině, kde děti braly placebo,“ vysvětluje Tomanová. Odvolává se přitom na výsledky zahraničních studií s tím, že nedostatek tohoto vitaminu, vápníku a fosfátů může u dětí navíc vést i k velkému problému ve vývoji jejich pohybového ústrojí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

1pravda1 ( 13. srpna 2016 12:31 )

Na dovolené se samozřejmě mažu, ale někteří odborníci do nás hustí, že je třeba se mazat neustále, a nenechat místečko, kde by člověk mohl vstřebávat paprsky slunce a vytvářet vitamin D. Pak se diví, že má tolik lidí osteoporozu. Někteří odborníci úplně vyvolali v lidech strach ze slunce, ovšem všichni známe, jak je nám lépe, když na jaře vystavíme třeba tvář na deset minut slunci. Denní krátkodobý pobyt na slunci nevadí, horší je to s dlouhodobým pobytem, tak je třeba se mazat. Všechno by mělo být s mírou.

zamlzena ( 13. srpna 2016 11:27 )

Osobně jsem nezměnila jsem přístupové informace/ heslo/ na Facebook, ale byly "nedávno změněny". K TÉMATU" ÚV ZÁŘENÍ JE I V POLOSTÍNU A NENÍ TŘEBA VYLAHÁVAT NA SLUNCI. TO UŽ DNES ZDRAVÉ NENÍ. DŮKAZEM TOHO JE JAK PŘÍBYLO RAKOVINY KŮŽE.

1pravda1 ( 13. srpna 2016 11:08 )

A ti lobbisté zřejmě pro prodej protiopalovacích přípravků neustále melou, že je třeba se mazat v zimě v létě i když jen na chvíli vytáhneme paty z domu!!! Kam nechodí slunce, chodí lékař, to věděli i kdysi, že když zavřou lidi na několik měsíců do nemocnice, tak ti lidé zdravotně strádají, dříve byly velké balkony u lůžkových odd. a pacienti se mohli posadit ven, i případně je sestřičky dali na terasu i s postelí. Nyní jen mažte se mažte se a vitamin D je i protirakovinný - naši předci byli často venku, ničím se nemazali a byli zdravější!

dzery ( 13. srpna 2016 10:06 )

Monais je chudák.

moiaza ( 13. srpna 2016 08:31 )

 Havlová mládež nemá čas chodit ven. Musí doma sedět u počítače a psát slinty a vulgární komentáře. A nač slunce. Oni si ho můžou dát na tapetu a dívat se na něho stále.

Zobrazit celou diskusi