Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Je Mezinárodní den energy drinků. Mohou vám poškodit srdce a ledviny

Autor: ula - 
15. srpna 2016
06:05

Pití energetických nápojů, jejichž základní složkou je kofein a cukr, se těší velké oblibě. Lidé přitom mnohdy vůbec netuší, co všechno jejich konzumací riskují. Před drinky, které dokáží „dobít baterky“, varuje většina odborníků na lidské zdraví. Svůj svátek mají letos už popáté.

Jestli chcete svátek energetických drinků oslavit, tak střídmě. „Rozhodně bych nedoporučovala, aby někdo v rámci oslav vypil třeba litr takového nápoje. Kromě celotělového třesu, tachykardie a pocení by si také mohl takový jedinec přivodit nezvratné poškození srdce a ledvin,“ varuje vedoucí lékařka diabetologie pražské Polikliniky Medicon Michala Pelikánová.

Jako káva s šesti kostkami cukru

Energetické drinky představují zajímavý fenomén. V době biopotravin, zdravé stravy a hlídání obsahů sacharidů a tuků v jídle si člověk „nalije“ do těla mimo jiné 30 g cukru obvykle v pouhých 250 mililitrech nápoje.



„Často se srovnává, že energetický drink obsahuje 80 mg kofeinu, tedy v podstatě stejně jako běžné espresso. A tedy o nic nejde. Jenže vtip je v tom, že si málokdo osladí malé espresso šesti kostkami cukru,“ vypočítává doktorka Pelikánová.

Třes, bušení srdce a infarkt

Jeden energetický drink obsahuje většinou na 250 mililitrů nápoje zmíněných 80 gramů kofeinu, 90 gramů taurinu, což je podobná stimulační látka jako kofein, a 30 gramů cukru. K tomu další stimulanty centrálního nervového a kardiovaskulárního systému jako vitamin C a vitaminy skupiny B.

„Kofein v rozumné míře je neškodný, ale při jeho nadměrném užívání se mohou vyskytnout potíže, jako je nespavost, třes, bolesti hlavy, nepozornost, dehydratace a podráždění žaludku,“ vyjmenovává lékař Peter Jakubík. Kromě jiného vám může přivodit i kardiologické příznaky jako bušení srdce, bolest na hrudi a při těžkém předávkování i srdeční infarkt.

Zvýšená pozornost jen na chvíli

Podle lékařů je dlouhodobé užívání podobných nápojů nejen zdraví neprospěšné, ale existuje i riziko závislosti. „Je to jako s každou jinou fyzickou závislostí. Dodáváte tělu určité stimulanty, na které si organismus celkem rychle zvyká, a problém nastává, pokud přísun těchto látek skončí. Tělo si začne říkat o dávku a roztáčí se spirála, o které se ovšem na plechovce nedočtete,“ doplňuje Pelikánová.

Pokud si dáte energetický nápoj, abyste se vzpamatovali, tak opravdu dojde k rychlému nabuzení organismu díky prudkému nárůstu hladiny cukru v krvi. Poté ale následuje rychlý pokles glykémie, což vede naopak k únavě a zhoršení pozornosti.

Odborníci doporučují užívat energetické drinky jen při zcela výjimečných situacích a s dostatečným přísunem jiných tekutin, nejlépe vody. Nikdy by denní dávka neměla přesáhnout dva vypité drinky a šťastná není ani kombinace s alkoholem. Opilost sice přijde později, ale kromě zdravotních rizik to většinou znamená i podstatně větší útratu za alkohol. „Vždycky platí, že tělo můžete 'oblbnout'. Ale jenom na chvíli. Dříve či později se začne bránit a někdy bývá i pozdě,“ uzavírá Pelikánová.

Dooky ( 15. srpna 2016 16:28 )

 Letos je to 6ty rocnik....prvni byl v roce 2011...takze v roce 2016 je to 6ty rocnik....se staci zeptat.

Zobrazit celou diskusi