Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hygiena varuje před uzeným lososem s červy. Provrtají žaludek a útočí na orgány

Autor: všm/čtk - 
12. srpna 2016
15:20

Kupovali jste si v nedávné době uzeného lososa? Pak rozhodně zpozorněte. Hygienici varují před konzumací výrobku od společnosti Nekton, který je k dostání v některých prodejnách Albert. Obsahuje totiž parazitického červa, který může být pro člověka velmi nebezpečný. Je schopný proniknout žaludeční stěnou do vnitřních orgánů.

Hygiena začala s kontrolou na základě podnětu spotřebitele. Ten si stěžoval na zdravotní potíže poté, co zkonzumoval potravinu „Losos divoký uzený – kousky 100 g, datum spotřeby 22. 7. 2016“. Při kontrole odborníky už daný výrobek se stejným datem spotřeby nebyl k zakoupení, tak byla otestována šarže L23012562/T4 s datem spotřeby 11. 8. 2016. Prodávajícím je firma NEKTON. 

Laboratorním vyšetřením byla potvrzena přítomnost Anisakis spp. Anisakis simplex. Jedná se o parazitického červa trávicího traktu mořských savců. Ten je pro člověka nebezpečný – larvy v tělní dutině či svalovině ryb jsou silným alergenem a člověkem pozřené živé larvy mohou proniknout skrze žaludeční stěnu do vnitřních orgánů,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví ve svém varování. 

Červ je poměrně častým problémem čerstvých mořských ryb. Vyskytuje ve svalovině zejména tresek, makrel, lososů a sleďů. Při nákupu těchto ryb se proto vždy doporučuje je prohlédnout, zda nejsou parazity napadeny. Jak larvy, tak dospělí červi jsou citliví na vysoké i nízké teploty, lze je tedy usmrtit buď dostatečným tepelným zpracováním ryby nebo jejím zamrazením. Objevily se ale i případy alergické reakce na usmrcené červy.

O výskytu nebezpečného výrobku byly informovány orgány státního dozoru věcně příslušné k sídlu firmy a skladů prodávajícího daného výrobku.

Podle serveru bezpecnostpotravin.cz lidé po pozření parazita onemocní anisakiózou, která se projeví prudkými bolestmi břicha, zvracením a nauzeou, nebo nemoc může proběhnout bezpříznakově. Symptomy se dostaví hodinu až dva týdny po konzumaci nedostatečně tepelně zpracované infikované ryby. Nejčastěji je tato choroba pozorována v Holandsku a Japonsku. 

Veterináři aktuálně prověřili lososa i u příjemce dovezeného zboží ve Středočeském kraji. Tři z pěti zkoumaných vzorků v sobě parazita měly. Zásilka se 1700 produkty přišla do ČR podle Státní veterinární správy (SVS) začátkem dubna. "Vyexpedováno, v naprosté většině do řetězce Ahold, bylo k dnešnímu dni 919 balení. V současné době probíhá stahování neprodaných zásob výrobku z prodejen," řekl mluvčí SVS Petr Pejchal. Veterináři okamžitě po nálezu pozitivních vzorků zakázali posílání dalších výrobků ze skladu.

pepazdp ( 12. srpna 2016 20:59 )

K0K0T jsi ty, žádná výjimka v Česku, celá EU, blbe

pepazdp ( 12. srpna 2016 18:45 )

Neser do toho Česko, za tímhle průserem je EU, která zakázala klasický osvědčený, vše špatné ničící způsob uzení, jelikož PRÝ může být rakovinotvorný (nepotvrzeno žádnou solidní studií). Místo toho se používá uzení zastudena, které nemá šanci parazity a bakterie zničit, nebo se "udí" chemickejma srágorama, vpichovanejma do masa, což je asi ta 1000x horší svinstvo než klasické uzení, ovšem to "kupodivu" EU nevadí. Takže kvůli zasraný, debilů plný EU, ti co nemají vlastní udírnu, se buď cpou rádobyuzeným žrádlem plným parazitů a jiných nákaz nebo chemickým koktejlem. Ještě že já vlastní udírnu mám a i čistej štít, jelikož jsem hlasoval proti vstupu do zkurvenýho nenažranýho molochu EU.

petr11 ( 12. srpna 2016 13:53 )

....tady,fakt,už nevím,co mám žrát..děkuji za takový život

y1xcvbnm ( 12. srpna 2016 13:49 )

Od pohledu příšerný výrobek .

fotrpjotr ( 12. srpna 2016 12:03 )

Kapitalistická výživa.

Zobrazit celou diskusi