Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Najímáte uklízečku? Prověřte si její trestní rejstřík, pojištění i agenturu

Autor: ula - 
13. srpna 2016
10:20

Manželský pár z Prahy chtěl mít čistý byt, a tak si přes agenturu najal uklízečku. Po čase zjistil, že doma zmizely cennosti. Agentura se nejdříve za uklízečku zaručila, pak ale si stěžovalo více klientů. A agentura následně přestala reagovat úplně. Pokud si chcete najmout paní na úklid, měli byste pečlivě vybírat nejen ji, ale také agenturu, která úklid zprostředkovává. Blesk vám poradí, na co si dát pozor.

Uklízečku si můžete sehnat na základě doporučení nebo přes agenturu. Ani jedno vám však nezaručí, že k vám do bytu nepřijde někdo, kdo vám odvede špatnou práci. Nebo dokonce napáchá i jiné škody.

„Pokud si vybíráte paní na úklid na základě doporučení, dbejte na to, aby měla svůj živnostenský list a pojistku proti škodám, požadujte také výpis z rejstříku trestů,“ řekla Blesk.cz Eva Kopečná z firmy Domestica. 

Firmy: Pomocnice na úklid prověřujeme

Pokud najímá paní na úklid firma, obvykle požadují občanský průkaz, výpis z trestního rejstříku, nejvyšší dosažené vzdělání.

„My používáme ověření přes nezávislý subjekt mojeID, kde se ověřuje elektronický kontakt, adresa a totožnost,“ uvedl Petr Šigut, spoluzakladatel společnosti Hlídačky.cz.

Všude dělají žadatelky pohovory, vyplňují dotazník, dokládají pracovní zkušenosti. „U nás píšou psychologické testy, teprve pak jdou na školení a pak uzavíráme smlouvu,“ řekla Kopečná.

„Na první návštěvu paní doprovázíme, ukáže se, co je třeba. A pak se s klientem podepíše smlouva o úklidu,“ přibližuje postup Lucie Fojtíková ze společnosti Moje Hospodyně.

Pozor na smlouvu a pojistku

Právě smlouvě s agenturou věnujte také pozornost. „U agentury by měl být klient detailně seznámen s podmínkami spolupráce, měl by mít možnost připomínkovat smlouvu, dělat případné úpravy a agentura by měla být hlavně pojištěná,“ vyjmenovává Fojtíková a dodává: „Firma by neměla být anonymní, měli byste někoho z firmy znát sosobně, měli byste mít možnost je navštívit v sídle firmy nebo jejich kancelářích.“

Jak vybírat paní na úklid?

  • Vyberte si pomocnici, která vám bude sympatická. Nepodceňujte první osobní schůzku a dejte na své pocity.
  • Pokud uzavíráte smlouvu s agenturou, důkladně si ji přečtěte. Měla by řešit případné škody. Stejně tak by měla být agentura pojištěná a na vyžádání by vám měla předložit pojistnou smlouvu.
  • Chtějte po agentuře vždy stejnou hospodyni. Neakceptujte, že pokaždé přijde někdo jiný, chtějte stejnou hospodyni ve stejný den a ve stejnou dobu.
  • Neplaťte dopředu. „Hospodyně ani nemusí přijít,“ upozorňuje Fojtíková. „Za pravidelné služby se platí po vykonání práce zpětně - jednou měsíčně a samozřejmě bez reklamace,“ dodává Fojtíková.
  • „Kvalifikovaná paní na úklid musí poznat ošetřované povrchy v domácnosti, musí umět poradit ve výběru čisticích prostředků, chemikálií a pomůček pro úklid,“ radí Kopečná.
  • Hospodyně by neměla zasahovat do chodu rodiny. „Na druhou stranu je to osobní služba. To znamená, že jak se chováte k hospodyni, tak ona se chová k vám,“ upozorňuje Kopečná.
  • Sama hospodyně by měla chtít, abyste s ní po úklidu domácnost prošli a upozornili ji na případné nedostatky.
  • Komunikace je důležitá. Něco se vám nelíbí? Ozvěte se hned po úklidu, ne zpětně. Seriózní agentura by s vámi měla problém hned řešit, případně vám hospodyni vyměnit.

jarda304 ( 13. srpna 2016 13:07 )

No jo, a co ochrana osobních dat? Vždyť se zaměstnavatel nesmí zeptat skoro na nic.

Zobrazit celou diskusi