Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

OKD „pojede“ dál, rozhodli věřitelé. Plán musí být do čtyř měsíců

Autor: ČTK - 
11. srpna 2016
15:11

Podnik OKD půjde do reorganizace. Rozhodli o tom hlasováním věřitelé firmy na čtvrteční schůzi u Krajského soudu v Ostravě. Proti reorganizaci byl jediný z více než sta přítomných věřitelů, několik se jich hlasování zdrželo. Usnesení o povolení reorganizace vydá soud v nejkratší možné době, řekl soudce Petr Kula.

Vedení OKD dostalo za úkol sestavit reorganizační plán, který pak budou věřitelé a soud schvalovat. Věřitelé ve čtvrtek rozhodli také o tom, že insolvenčním správcem zůstane Lee Louda. Změnit správce nechtěl ani jeden přítomný věřitel.

Schválení reorganizace znamená, že podnik bude fungovat dál. Ztrátové šachty se utlumí postupně a také budou postupně propouštění zaměstnanci. Některé doly budou v provozu zřejmě až do roku 2023. Reorganizaci prosazovali odboráři, vedení OKD, moravskoslezská krajská tripartita i česká vláda, doporučoval ji i insolvenční správce. Konkurz by znamenal prakticky okamžitý zánik firmy a bezprostřední hromadné propouštění.

Bez reorganizace by nebyla půjčka

Toto rozhodnutí umožní podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) pozvolný a kontrolovaný útlum těžební činnosti firmy. Babiš rozhodnutí vítá, uvedl.

Reorganizací byla rovněž podmíněna půjčka až 700 milionů korun, s kterou na konci července souhlasila vláda. Ministr uvedl, že úvěr, který má umožnit sestavení reorganizačního plánu, bude čerpán podle aktuální potřeby OKD.

Reorganizaci jako nejlepší řešení uvítal i slovenský finančník Pavol Krúpa. Podle něj ale management firmy musí stále mít nad sebou kontrolu, což snad zajistí insolvenční správce Lee Louda a soud. Podnikatel s uhlím a elektřinou Petr Paukner  potvrdil, že spolu s dalším podnikatelem Petrem Otavou nabízí OKD takzvané komoditní financování až do výše dvou miliard korun. O záměru v úterý informoval server Forbes. Jak skupina podnikatelů kolem Pauknera, tak Krúpova skupina Arca Capital projevily dříve o OKD zájem. 

Video  Andrej Babiš o OKD: Někteří členové vlády mají černé svědomí, protože byli u privatizace.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zástupci OKD dnes u soudu řekli, že zisková by společnost mohla být na konci roku 2018. Do té doby by se zřejmě zavřely ztrátové doly Paskov a Darkov. Odhad výnosů věřitelů ale podle materiálu zpracovaného OKD i tak činí 2,5 procenta. Při reorganizaci podnik bude dál fungovat, a tak věřitelé ještě mohou nějakou dobu vydělávat. Další vývoj přitom do značné míry záleží na tom, zda alespoň mírně porostou ceny uhlí.

Video  Firma OKD přežila hlasování věřitelů. Video z hlasování na Krajském soudu v Ostravě. Soudu předsedal Petr Kula.  - CNC/ Karel Janeček
Video se připravuje ...

pragmatik ( 11. srpna 2016 12:46 )

Bakala je čistota sama

Zobrazit celou diskusi