Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Muslimové na mši v Praze odsoudili teroristy. Dorazili také odpůrci islámu

Autor: bud, ČTK - 
10. srpna 2016
22:55

Zhruba osmdesát muslimů z Česka i zahraničí se sešlo před katolickým kostelem Nejsvětějšího Srdce Páně na pražských Vinohradech, aby protestovali proti vzrůstajícímu násilí v Evropě. Někteří z nich se symbolicky zúčastnili mše v kostele, který byl zaplněn do posledního místa. Po mši před kostelem přibližně dvě stovky lidí včetně muslimů odsoudily terorismus. Nakonec vytvořili lidský řetěz. V davu byli přitom hlasitě slyšet i odpůrci islámu.

Zástupci muslimů vyjádřili solidaritu a soucit s oběťmi terorismu, zejména francouzským knězem Jacquesem Hamelem zavražděným islamistickými útočníky. Vyzvali k ukončení všech forem násilí, islám podle nich zdůrazňuje posvátnost lidského života.

Zločiny takzvaného Islámského státu se obracejí proti muslimům po celém světě, uvedli. Někteří muslimové drželi transparenty s nápisy „Terorismus není náboženství“ nebo „Všichni jsou pod jednou střechou“ s obrázkem mapy České republiky.

Na shromáždění přišlo několik odpůrců islámu, někteří měli na kabátech připnuté odznaky Bloku proti islámu a křičeli „My jsme tady doma“. V době mše před kostelem emotivně diskutovali s příznivci shromáždění a městští strážníci museli jednomu z odpůrců domluvit.

Muslimové přišli v Praze na katolickou mši a odsoudili násilí. Muslimové přišli v Praze na katolickou mši a odsoudili násilí. | Daniel Černovský

Já jako křesťan a oni jako muslimové máme v mnoha ohledech spoustu společného a dnes se to ukazuje. Že to má být láska vůči druhým, vůči bližnímu svému a měli bychom nalézat cestu společnou. Ze mše mám velkou radost. Za mnou byly ženy zahalené. Měl jsem hřejivý pocit a cítil se bezpečně. Dalo mi to náplň do budoucna, že ne vše je negativní,“ řekl dvacetiletý student Jakub z Prahy 6.

„Chápeme, že se Češi bojí“

Svolavatelka akce Romana Červenková z centra Al Firdaus uvedla, že muslimové jsou v ČR oběťmi verbálních útoků. Češi podle ní nesledují zahraniční média, aby se dozvěděli, jaká je ve skutečnosti situace v Evropě. „Chápu, že se Češi bojí, a proto jsme tady, abychom ukázali, že odsuzujeme terorismus a bylo to slyšet,“ uvedla.

Katolický farní vikář Petr Beneš, který sloužil mši, na demonstraci poté zdůraznil, že pokud lidé budou stavět hradby, budou proti sobě. „To, že identitu, kterou se mnozí snaží tak halasně chránit, ztratíme tím, že nebudeme žít zevnitř boží lásku, to by mělo být jasné každému, kdo přemýšlí a žije s druhými,“ řekl Beneš. Křesťanství nemůže podle něj opustit vlastní hodnoty, jako jsou láska, pochopení, tolerance a přijetí. Připomněl také slova papeže Františka.

Původně chtěli muslimové uspořádat shromáždění v kostele sv. Ludmily na náměstí Míru, ale farnost s tím nesouhlasila. Odkázala se na oficiální žádost na arcibiskupství. To uvedlo, že katolické kostely jsou otevřeny všem lidem dobré vůle. Společná bohoslužba muslimů a křesťanů nicméně podle arcibiskupství není možná z teologického hlediska.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

13ka ( 11. srpna 2016 02:03 )

 To je jako kdyby kuřák s cígem v ruce odsuzoval kuřáky, kteří onemocní rakovinou plic. Stejný paradox. Pokud bych jako kuřák chtěla odsuzovat jiné, nemocné kuřáky, ať už z jakýchkoliv pohnutek, určitě si v davu nezapálím. Já jim nevěřím. Pokud by se kvůli cigaretám rozpoutal takový teror a řezání hlav, kouřit přestanu, nebo se budu léčit, ale rozhodně nebudu trvat na tom,že jsem kuřák, ale ten hodný. Nechtěla bych mít s nikotinem NIC společného. Blbý přirovnání, ale na KAŽDÝM ŠPROCHU PRAVDY TROCHU. ...

hanka666 ( 11. srpna 2016 00:49 )

A co ty hadry na těch hlavách? S těmi kecy jděte na koledu. Máte úplně vymyté mozky, jinak byste dostaly doma naflákáno.Proto ty hadry, aby nebylo vidět, jak vás mlátí...

lug70 ( 10. srpna 2016 23:30 )

Ze strany muslimů jde jako obvykle jen o faleš a přetvářku k oblbnutí nevěřících. Muslimská komunita je zde totiž (zatím) málo zavedená a tak si muslimové ještě nedovolí vystrkovat na nás růžky, v opačném případě by stejně jako na západě veřejně a oslavovali každý teroristický čin svých radikálních spoluvěrců vůči nevěřícím.

djaba ( 10. srpna 2016 23:29 )

 Sundejte si ty hadry z hlav a všichni vám budou věřit i následovat .Právě že český člověk není na ty vaše burky stavěný ,a de facto jsou příčinou nenávisti . Já sám bych nikoho neškatulkoval , ale burka , nikáb jsou stejné jako dávnověk .

Zobrazit celou diskusi