Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Hospody burcují za zrušení stravenek. Žalují na lidi, že je utrácejí v obchodech

Autor: bud, ČTK - 
10. srpna 2016
18:45

Polovina restaurací, které v současnosti přijímají stravenky, by byla pro jejich plošné zrušení a nahrazení jinou formou zaměstnaneckého benefitu. 71 procent restaurací se pak neobává výraznější ztráty tržeb, pokud by stravenky byly nahrazeny jinou formou daňově zvýhodněného příspěvku pro stravování zaměstnanců. Vyplývá to z ankety, kterou mezi svými členy uskutečnila Asociace hotelů a restaurací (AHR).

„Stravenky postupně ztrácejí na svém původním významu a jsou zneužívány pro jiné účely, než za jakými jsou vydávány,“ uvedl prezident AHR Václav Stárek. Původně měly být stravenky formou podpory stravování zaměstnanců – primárně v provozech veřejného stravování.

Skutečnost je však taková, že stravenky jsou běžně a ve velkém akceptovány maloobchodními prodejnami, nakupují se za ně potraviny pro domácnost, ale lze za ně pořídit i jiné zboží, někdy včetně alkoholu a cigaret, uvedla asociace.

Zhruba 60 procent restaurací by pak bylo pro zpřísnění podmínek využití stravenek, tedy zúžení jejich platnosti jen na odběr jídla v rámci veřejného stravování. Snahu o omezení údajného zneužívání stravenek podpořila i Asociace provozovatelů poukázkových systémů (APROPOS), která sdružuje vydavatele jídelních kuponů.

Restaurace ze stravenek odvádějí až deset procent

Podle APROPOS však výsledky ankety mezi restauratéry neodpovídají předchozím studiím. Poukázala přitom na průzkum, který pro ni v roce 2014 uskutečnila PPM Factum. Podle něho by 53 procent uživatelů stravenek zcela přestalo chodit na obědy nebo by je omezilo v případě zrušení podpory zaměstnaneckého stravování. Ze stejného průzkumu také vyplynulo, že až 31 procent tržeb v době oběda tvoří v restauracích právě stravenky.

Kromě zneužívání stravenek restauratérům vadí vysoké provize, které si strhávají jejich vydavatelé. Provize se pohybuje na úrovni až šesti procent a to za celou trženou částku, tedy včetně DPH. Následně je při jejich výplatě účtován restauracím administrativní (manipulační) poplatek a navíc podnikatel opět odvádí DPH z proplacené částky. Konečný náklad na stravenky tedy může u restaurací činit až deset procent z celkové hodnoty stravenky.

AHR ČR je největší profesní asociace v hotelnictví a restauratérství a sdružuje zhruba 1100 restaurací včetně hotelových. Průzkumu týkajícího se využívání stravenek se zúčastnilo 200 jejích členů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kinki ( 11. srpna 2016 11:02 )

A co napríklad tiez diabetici? To maju jest jedla, ktore im zvysuju cukor???

dzery ( 11. srpna 2016 10:29 )

A jakto monaisi že jsi se ty narodil?

datel ( 11. srpna 2016 08:50 )

Tak jsem se podíval na http://www.ahrcr.cz/pro-cleny/ , které restaurace v mém okolí jsou členy asociace a kam tedy nemám chodit na oběd, abych je "neotravoval" tím, že budu platit stravenkami.

chourek ( 11. srpna 2016 08:48 )

podpory stravování zaměstnanců – primárně v provozech veřejného stravování Tak buď je to pr podporu zaměstnanců a je zhovadilost do toho tahat "provozy veřejného stravování" a Stárek ať zmlkne, nebo je to pro podporu veřejného stravování a pak ať to Stárek nevykládá tak,, že brojí za ochranu zaměstnanců a jejich stravovací návyky, ale ať řekne na plnou hubu, že brojí za Hospody a netahá do toho zaměstnance po kterých mu nic není, neb jde o jeho kapsu. Myslím, že má jasnou volbu, ať jeho putyka přestane brát stravenky a víc se k tomu nemusí vyjadřovat. Osobně si naprosto nepřeju, aby se tenhle nechuta staral o to jak coby zaměstnanec jím.

HahaBimbi ( 11. srpna 2016 07:59 )

Super....reakce bez obsahu a urazka....jsi frajer. Mam te nehat lhat?

Zobrazit celou diskusi