Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Perseidy mají z nebe letos padat jak o závod. Jenže hvězdy možná zahalí mraky

Autor: bud - 
9. srpna 2016
21:35

Koncem pracovního týdne vyvrcholí letošní meteorický roj Perseid. Podle odhadů vesmírné agentury NASA by počet „padajících hvězd“ mohl dosáhnout počtu až 200 za hodinu, reálně jich však podle českých astronomů uvidíme asi třetinu, a to i kvůli počasí. Předpověď na čtvrteční a páteční noc zatím totiž říká, že obloha bude spíše zatažená, ale postupně by se mohla vyjasňovat.

Každý rok prochází Země prachovým proudem, který za sebou zanechala kometa 109P Swift-Tuttle. Prachové částice se střetávají s naší planetou a v atmosféře září jako meteory. Tato zrnka z křehkého kometárního materiálu jsou však velmi malá a při průletu atmosférou se zcela vypaří.

Letošní vrchol Perseid připadá na noci z 11. na 12. (čtvrtek a pátek) a z 12. na 13. srpna (pátek a sobota). Odhady agentury NASA říkají, že by letošní počet zářících „hvězd“ mohl být rekordní a dosáhnout počtu až 200 za hodinu. Podle astronomů bude však tolik meteorů pozorovatelných jen po velmi omezenou dobu, přibližně jen asi 15 minut.

Vrchol ve čtvrtek ve 2 hodiny ráno

„Je to teoretická předpověď. Země by se mohla setkat s hustší částí roje a meteorů by mohlo být více, než je v běžném roce,“ řekl Blesk.cz Jiří Borovička, vědecký pracovník z Astronomického ústavu AV ČR. Podle něj mohou zájemci naprosté maximum pozorovat v noci ze čtvrtka na pátek kolem 2. hodiny ranní. K pozorování jsou však potřeba dobré podmínky, především jasná a temná obloha.

Reálné počty v Česku budou podle Borovičky nižší. „V noci z pátku na sobotu by mělo nastat tradiční maximum, tedy kolem 70 meteorů za hodinu,“ říká Borovička. Lepší pozorovací podmínky je možné očekávat v druhé polovině noci, protože dříve pozorování narušuje Měsíc.

Raději vyrazit ve čtvrtek

Podle předpovědí meteorologů to zatím vypadá spíše na méně příznivé podmínky k pozorování. „Lepší na pozorování bude noc ze čtvrtka na pátek, než z pátku na sobotu. Tuto noc bude jasno až skoro jasno, od západu se bude nasouvat vysoká a střední oblačnost, ale ta bude pozvolna pokrývat oblohu až později v noci a hlavně v západní části ČR,“ řekl Blesk.cz Petr Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Také Měsíc bude ve čtvrtek zapadat o něco dříve, než v následující noci, takže bude méně rušit svým světlem. V pátek v noci bude zejména na východě místy občasný déšť. Od západu postupně polojasno až skoro jasno.

Podle Dvořáka je vhodné si na pozorování vzít teplé oblečení, protože bude chladno a teploty mohou klesnout i pod 5 stupňů Celsia.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi