Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čedok mění majitele. Místo Američanů ho budou vlastnit Poláci

Autor: ČTK, tmp - 
9. srpna 2016
18:40

Cestovní kancelář Čedok mění majitele. Od dosavadního majitele, americké Odien Group, ji kupuje největší polská cestovní kancelář Itaka. Obě společnosti o tom v úterý informovaly v tiskové zprávě. Hodnotu transakce ani její další podmínky firmy nezveřejnily. Obchod ještě musí schválit český antimonopolní úřad.

Čedok je nejstarší česká cestovní kancelář a podle loňských tržeb trojka na trhu. Prezident a spoluzakladatel polské cestovní kanceláře Itaka Mariusz Jańczuk považuje Čedok za dobrou investici. „Čedok je nejznámější značkou v oblasti cestovního ruchu v České republice a my jsme číslo jedna v Polsku,“ uvedl. „Pro Itaku je to dobrá investice a současně velká výzva,“ doplnil.

Odien uvedl, že prodej Čedoku je součástí jeho investiční strategie. Firma opouští trh cestovních kanceláří a zaměřuje své investice v oblasti cestovního ruchu na akvizice hotelů a hotelových resortů. Holding Odien má pobočky v Praze a Istanbulu a působí mimo jiné na trhu nemovitostí, distribuce energií, řízení hotelů, médií a finančních služeb.

Polsko společnosti pomůže

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže může změna majitele Čedoku sehrát podstatnou roli v rozvoji společnosti. „Čedok v posledních letech trochu ztrácel pozici a nový majitel může chtít tu pozici vylepšit,“ řekl Papež. Itaka je podle něj jedním z velkých polských hráčů. „A samozřejmě pokud je někdo velký v Polsku, které je čtyřikrát větší, tak už to hraje svoji roli,“ dodal Papež.

Čedok působí na trhu nepřetržitě od roku 1920. Na konci roku 2007 získala většinový podíl v kanceláři investiční skupina Odien, která jej koupila od společnosti Unimex Group.

V Česku má Čedok 36 poboček a ročně obslouží přes 400 000 zákazníků. Podle dřívějších informací deníku E15 kancelář loni prohloubila ztrátu na 181 milionů korun, o rok předtím skončila v minusu sedm milionů korun. Celkové tržby Čedoku loni meziročně klesly o 548 milionů korun na dvě miliardy korun.

Kupec Čedoku, polská cestovní kancelář Itaka, byl založen v roce 1989. Firma uvádí, že je od roku 2009 lídrem v oblasti cestovního ruchu v Polsku. Loni Itaka odbavila přes 607 000 klientů a její obrat dosáhl 1,656 miliardy polských zlotých (přibližně 10,5 miliardy korun). Ve stejném období měla zisk 34,8 milionu zlotých (přes 220 milionů Kč).

ellenic ( 9. srpna 2016 18:51 )

Čedok mne zklamal už dvakrát v posledních letech . Dovolená v zahraničí byla zajištěná dopravcem, který vyslal na mnoha set kilometrovou cestu špinavý autobus, ale opravdu špinavý, navíc bez bezpečnostních pásů. Delegátka, která jela s námi na dotaz uvedla, že to, že nejsou bezpečnostní pásy nevadí, hlavně, že má v pořádku technickou prohlídku. Před námi stál v Praze autobus téhož dopravce, ale o hodně lepší a čistý. A podruhé mne zklamal letos, když jsem si chtěla nabít kredit pro Student Agency, tak jak jsem to dělala po celé dva roky předtím, tak mi referentka řekla, že to od letošního roku nedělají, protože se jim to nevyplatí . Aby ještě jednou klienty neprosili, aby využívali jejich služeb . Vzpomínám na český Čedok , kdy byly služby na úrovní a ke spokojenosti klienta.

cipisek254 ( 9. srpna 2016 18:42 )

Takže to bude Poldok a ne Čedok.

Zobrazit celou diskusi