Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čechům se nechce investovat do vdavek a ženění. „Škudlí“ i na svatební noci

Autor: ula - 
9. srpna 2016
12:58

I když je svatba pro Čechy významnou událostí, začínají na nich šetřit. Zatímco v 70. letech se utratil za svatbu až šestinásobek průměrného platu, dnes jsou snoubenci ochotni zaplatit jen dvojnásobek průměrné mzdy. Nejvíce se šetří na vzpomínkových materiálech, čehož později lidé litují. Vyplývá to z průzkumu Equa Bank.

Nutno ale počítat s tím, že v 70. letech minulého století byly jiné průměrné platy. Ty činily podle Českého statistického úřadu zhruba 2 300 Kčs. Přesto za svatbu platily páry šestinásobek tohoto měsíčního příjmu. Za 40 let se plat zvýšil desetinásobně. Dnes Češi investují do svatby průměrně 50 400 korun a obvykle chtějí investovat ještě méně, nejvíc 40 tisíc.

Důvodem šetření je podle odborníků i fakt, že ceny svateb výrazně vzrostly.

Svatby na úvěr

Zatímco v 70., 80. i 90. letech to byli hlavně rodiče snoubenců, kdo platil buď svatbu celou, nebo na ni významně přispěl, trendem třetího tisíciletí je nezávislost snoubenců na financích svých rodičů.

Například v posledních šesti letech si každý druhý pár platil svatbu sám, bez přispění rodičů. Většina z nich (86 %) si svatbu financovala z vlastních zdrojů, zbývajících 14 % párů si peníze vypůjčily, z toho 7 % od rodiny a 7 % od banky. „Samostatnost novomanželů při financování svatby se projevuje i při žádostech o úvěr. Přestože se většinou snoubenci snaží platit svatbu z úspor, stále častěji se setkáváme také s tím, že si na ni půjčí od banky,“ uvádí Jakub Pavel z Equa Bank.

Na kapele a svatební noci se šetří

Novomanželé při svatbě přitom nejčastěji šetří na kapele, svatební cestě, videozáznamu nebo na profesionálním fotografovi. Šetří se i na svatební noci. Češi se po hostině obvykle raději odeberou domů, než aby si zaplatili ubytování pro svou svatební noc. Obvykle těchto nízkých investic litují. Pokud by mohli vrátit čas, tak by pětina z nich na vzpomínkových materiálech nešetřila, stejný počet manželů by si dopřál i lepší svatební cestu. 

Podívejte se na svatby slavných celebrit, politiků i jejich potomků:


sores ( 9. srpna 2016 14:36 )

 Vše je o penězích, každý si dovolí to na co má. Také svatby neuznávám jelikož pak nastane rozvod a škoda peněz.

ivoadler ( 9. srpna 2016 14:22 )

Což svatby, ale státní kasa škudlí na penzích. Výdělky se na výpočet penze počítají až asi od roku 1986. Na předchozí výdělky se nebere zřetel. Je to čirá zlodějna. Dnešním důchodcům (novodůchodcům) se počítají příjmy celé, starodůchodcům se počítaly až od roku 1986. Kdyby se totiž počítaly starodůchodcům počítaly veškeré příjmy, jejich důchody by při indexu inflace byly podstatně vyšší. V důsledku toho staří lidé přežívají s několika tisícovkami měsíčně a stát je uráží 45 Kč přídavku měsíčně.

zednik ( 9. srpna 2016 13:43 )

Češi neškudlí ale myslí. Uvedená statistika je blbost, kdyby chtěli pořídit svatbu za šestinásobek současného platu nevyrovnala by se stejně svatbě z let 70. Protože nejvíc podražily právě energie, služby a nájmy. A investovat do jednoho dnu nějakých 400 - 500 tisíc a vyhodit je za jeden den může jen boháč nebo magor. 50% z nich se stejně rozvede dřív než půjčku splatí .

nezadat1 ( 9. srpna 2016 13:24 )

A proč?Svatební noc dávno za sebou a na velkorysou svatbu která je pak stejně pomluvená při dnešních cenách je lepší odjet někam do Karibiku a přijde to levněji.

Zobrazit celou diskusi