Je libo vyrazit taxíkem do Chorvatska? Tak si připravte pět tisíc korun. Podobnou sumu si zaplatíte v hlavní sezóně za letenky na poslední chvíli.

Vyrazit můžete i lůžkovým vagónem za necelé čtyři tisíce. Přibližně tolik vás to bude stát, pokud vyrazíte s rodinou vlastním vozem, ale do cesty nezapočítáte další náklady jako např. dálniční známky.

Autobusová doprava do oblíbené destinace má nejširší nabídku, cena jízdenky se pohybuje okolo 1500 korun. Nejlevněji vás vyjde spolujízda, ale to musí vyrazit plné auto a vy se tak můžete vejít do sedmi stovek.

Taxíkem na dovolenou?

Podle Barbory Polachové, marketingové ředitelky Uber Praha v létě stoupá zájem o cesty na delší vzdálenost. „Cena se kalkuluje na základě času a vzdálenosti. Zároveň záleží na typu dopravního prostředku, termínu, existenci akční nabídky apod.“ uvedla.

S Uberem tak Češi vyráží do Berlína, Vídně, Paříže, ale také do oblíbených chorvatských destinací, jako je Pula, Baška Voda a Dubrovník.

A kolik vás to bude stát, pokud se rozhodnete vyrazit alternativní taxislužbou na dovolenou?

Destinace

Počet cestujících

Odhad ceny s UberPOP na 1 cestujícího

Praha – Pula

4

2 926 Kč – 3 900 Kč

Praha – Baška Voda

4

3 567 Kč – 4 754 Kč

Praha – Dubrovník

4

4 079 Kč – 5 437 Kč

Stále populárnější je také spolujízda. Podle serveru služby BlaBlaCar vás cesty do Chorvatska vyjdou od 770 do 1100 korun za osobu, záleží na typu vozu. Jen se budete muset přizpůsobit obsazenosti auta a také času a datu odjezdu řidiče.

Nejpestřejší je autobusová nabídka

Pokud dáváte přednost autobusům, tak internet překypuje nabídkami autobusových dopravců. Přes systém AMSBus.cz si můžete jízdenku do Splitu koupit za 1500 Kč na osobu. Jeden z našich největších dopravců Student Agency autobusy do Chorvatska nevypravuje. S autobusy Eurolines dojedete pouze do hlavního města Záhřebu. „Jednosměrnou jízdenku lze pořídit od 770 do 1330 Kč,“ řekla Blesk.cz Pavla Lauermannová, marketingová ředitelka společnosti.

Co na dovolenou po kolejích?

Do Splitu můžete vyrazit i vlakem. „Cena zpáteční jízdenky pro držitele IN Karty je 3 996 Kč,“ uvádí Petr Šťáhlavský z Českých drah. Pokud vyrazíte lůžkovým vozem ve čtyřech, vyjde vás to na 3 036 Kč na osobu.

Letadlo je nejrychlejší

Preferujete letadlo? Záleží ovšem, kdy poletíte, protože koupě letenky má vliv na výslednou cenu. „V hlavní sezóně lze koupit zpáteční letenku včetně všech tax a poplatků do Splitu od 5 869 Kč za osobu a do Dubrovníku od 5 921 Kč za osobu,“ řekla Blesk.cz Vlaďka Dufková z Travel Service, která provozuje pravidelné linky pod značkou SmartWings.

„Ceny letenek do Chorvatska na srpen začínají na cca 5 300 Kč (přímý let do Záhřebu). Přímá letenka z Prahy do žádanějších destinací – Dubrovníku nebo Splitu – stojí okolo 6 700 Kč.“ uvedla ředitelka prodeje STUDENT AGENCY Věra Janičinová a dodala: „Pokud klient zvolí let s přestupem, je letenka o 500 až 1 200 korun levnější. Například letenka do zmiňovaného Splitu s jedním přestupem stojí 4 780 korun. Na září jsou letenky ještě výhodnější, např. do Zadaru nebo Dubrovníku se dá letenka aktuálně koupit za 4 500 Kč a do Záhřebu za necelé 4 tisíce korun.“

Student Agency doporučuje kupovat letenky ideálně minimálně 3 měsíce předem, to bývají ceny nejvýhodnější. Těsně před odletem jejich cena samozřejmě roste.

S taxíkem přímo před hotel

Polachová nicméně upozorňuje na výhody Uber – oproti autobusu, vlaku či letadlu je tato služba flexibilnější a doveze vás přesně z bodu A do bodu B, a odpadne vám tak cestování a s tím spojené náklady na dopravu na letiště či zastávku.

Uber v Česku podniká od roku 2014. Podle svého vyjádření figuruje jako prostředník zajišťující zájemcům takzvanou smluvní přepravu, nikoli taxislužbu. Pro vozy Uberu platí podobně jako pro jiná vozidla taxi povinnost jezdit s viditelným označením taxi a úředně schváleným taxametrem. Zároveň provozuje službu UberPOP.

Vlastní vůz jako jistota

Nejvíce Čechů ale stále jezdí do Chorvatska vlastním vozem. Pokud máte auto se spotřebou 5,5 litru na 100 kilometrů, vyjde vás cesta na 4 025 Kč při ceně 29,90 Kč za benzin, pokud počítáme cestu z Prahy do Dubrovníku. Musíte navíc připočítat další náklady, jako jsou dálniční známky. Cesta tak vyjde pro čtyřčlennou posádku zhruba tisíc korun na osobu.

Fotogalerie
21 fotografií

 

 

Uber v Česku podniká od loňského léta. Za první rok provozu od srpna 2014 do srpna 2015 přepravila firma v Praze asi čtvrt milionu cestujících. Uber figuruje podle svého vyjádření jako prostředník zajišťující zájemcům takzvanou smluvní přepravu, nikoli taxislužbu. To ale ve svém rozhodnutí zpochybnil jak magistrát, tak ministerstvo dopravy, podle kterého pro vozy Uberu platí podobně jako pro jiná vozidla taxi povinnost jezdit s viditelným označením taxi a úředně schváleným taxametrem. Službu UberPop společnost prezentuje jako spolujízdu. Kromě Uberu existují v Praze další alternativní taxislužby, například Liftago nebo Hopin.

Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-live-ekonomika/375936/prazska-radnice-proverovala-ridice-taxisluzby-uber-chyboval-kazdy.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy