Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Prima opět na pranýři za údajné manipulování: Byla zaujatá proti Klinice?

Autor: tmp - 
8. srpna 2016
11:52

Televize Prima se stala opět terčem kritiky kvůli svému údajně nevyváženému zpravodajství. Prima dostala tentokrát „facku“ přímo od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Ta zahájila správní řízení s televizí kvůli „manipulativní“ reportáži o autonomním sociálním centru Klinika z letošního května. 

„Rada… rozhodla s provozovatelem FTV Prima… správní řízení z moci úřední pro možné porušení ustanovení…, jehož se mohl dopustit odvysíláním pořadu Zprávy FTV Prima, resp. reportáže týkající se kauzy „Klinika“ dne 28. května 2016 od 18:55 na programu Prima,“ píše rada v aktuální tiskové zprávě. 

„Dotyčná zpravodajská reportáž se zpronevěřila zásadě důsledného oddělování hodnotících komentářů od zpravodajských informací. Reportáž byla zpracována manipulativním způsobem. Divákovi podsouvala již konkrétní předdefinovaný názor na pojednávanou problematiku,“ dodává Rada.

Redaktorka ve svém příspěvku například popisuje objekt centra slovy: „Obrázek, jak aktivisté v objektu hospodaří, si ostatně můžete udělat z fotek pořízených v objektu bezprostředně po zásahu. Neskutečný nepořádek, špína, všudypřítomné lahve od alkoholu a na zdech různá hesla, to je komunitní centrum,“ říká redaktorka a hned dodává: „A teď zpráva jako z absurdistánu. Hnízdo jen obývané levicovými aktivisty včera převzalo, ano, slyšíte správně, cenu za občanskou statečnost. Ocenění z rukou Nadace Charty 77 aktivisté převzali v rezidenci primátorky.“

Prima: Bez komentáře

Televize Prima se nechtěla k rozhodnutí Rady vyjadřovat. „Tuto informaci máme pouze z tiskové zprávy RRTV. Oznámení o zahájení řízení s výzvou k vyjádření nám dosud nebylo doručeno. Celou záležitost tedy nyní nebudeme nijak komentovat,“ řekla Blesk.cz tisková mluvčí televize Jana Mrákotová.

Kolektiv Autonomního centra Klinika rozhodnutí Rady vítá. „K rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání zahájit správní řízení s FTV Prima kvůli reportáži o našem centru můžeme říct snad jen toto: Ke správnímu řízení nedošlo na náš podnět, ale je to rozhodně prima,“ řekl serveru Romea.cz člen Kliniky, který si nepřál být jmenován.

Prima už v minulosti čelila obvinění, že nepřináší objektivní zpravodajství ohledně uprchlické krize. V květnu server Hlídacípes.org přišel s informací, že vedení televize Prima mělo svým novinářům pod pohrůžkou ukončení spolupráce diktovat, jakým způsobem mají informovat o probíhající uprchlické krizi. Cílem bylo vytvořit dojem, že migranti představují hrozbu a závažný problém. Dokazovat to měla nahrávka pořízená během porady.

vlasta1 ( 8. srpna 2016 14:56 )

Tady v této zemi je vše naruby, kdo porušuje zákony je v pořádku a kdo je dodržuje a nebo na to upozorňuje tak toho je třeba potrestat. To jsme dopadli.

hejhej ( 8. srpna 2016 13:27 )

Prima ve zprávách nerespektuje cenzuru a to radě nelíbí. O obyvatelich, kteří budovu bývají nezákonně je známo, že tam především chlastají a drogují. Kdo nad tou verbeží dží ochrannou ruku ??

Zobrazit celou diskusi