Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trosečníci na Berounce: Ženu s dítětem vytáhli z potápějícího se raftu hasiči

Autor: simao, ČTK - 
7. srpna 2016
10:18

Hned několik hasičských týmů vyjíždělo v sobotu k jezu na Berounce, kde uvízla matka s dítětem. Žena do příjezdu hasičů vylévala z potápějící se lodi vodu a snažila se zabránit tomu, aby šla nafukovací loď ke dnu. Trosečnici a jejího potomka následně hasiči dostali na břeh.

„V sobotu 6. srpna před druhou hodinou odpoledne byl hasičům na tísňovou linku ohlášen uvízlý nafukovací raft na řece Berounce na jezu Čilá s tím, že uvnitř pomalu se potápějící lodi je uvězněna žena a dítě,“ líčí drama mluvčí HZS Středočeského kraje Jaroslav Gabriel. 

Na místo proto vyrazily profesionální jednotky hasičů z Rakovníka a Hořovic s čluny, vrtulník Policie ČR s pražskými leteckými záchranáři ze stanice Krč a také jednotky SDH obcí Roztoky a Skryje, které si také vezly čluny.

„Do příjezdu hasičů žena vylévala vodu vnikající do uvězněné lodi a bránila tak jejímu potopení. Jako první se na místo dostavila místní jednotka sboru dobrovolných hasičů z obce Skryje. Jeden z jejích členů se za asistence kolegů, kteří jej jistili pomocí lana, dostal k člunu a oba ‚trosečníky‘. zachránil,“ uvedl mluvčí. 

„Pomoc zdravotnické záchranné služby, která se také dostavila na místo, nebyla potřeba, neboť nikdo nebyl zraněn,“ dodal Gabriel.

Od konce tohoto týdne je přitom splouvání jezů pro vodáky nově možné bez souhlasu správce. Platí však, že plutí přes ně je na vlastní nebezpečí, pokud není zakázáno vlastníkem jezu či signálním značením.

Pro vodáky platila povinnost mít ke splutí jezu souhlas správce vodní cesty řadu let. Letos se ministerstva dopravy a zemědělství dohodla na úpravě příslušné vyhlášky tak, aby z ní byla tato povinnost vyjmuta.

„Jediné, co musí (vodáci) dodržovat, je případné značení na jezu. Pokud je jez označen jako nebezpečný výstražnými cedulemi, pak nesmí být splouván,“ upozorňuje soudní znalec v oboru vodáctví Petr Ptáček.

Zobrazit celou diskusi