Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vzácné louky v Česku trpí. Spasit je mají ovce, divocí koně i pratur

Autor: bru/ČTK - 
5. srpna 2016
16:43

Pro jiný způsob péče o louky v Lukášově mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou se letos rozhodl Liberecký kraj. Místo obvyklého kosení poprvé využil ovce. Informovala o tom mluvčí Libereckého kraje Markéta Dědková. Lokalita Lukášov je přírodní památkou.

Jde o bezmála tříhektarovou oblast, přírodní památkou je kvůli velkému výskytu šafránu Heuffelova. „Jeho květy lákají počátkem jara množství návštěvníků a fotografů přírody,“ uvedla Dědková. Kromě šafránu v lokalitě roste bledule jarní a prvosenka vyšší.

Louky v této oblasti se v posledních 20 letech obhospodařovaly pouze kosením, což je ochudilo o množství lučních bylin a trav, také postupně ubylo chráněných šafránů. Kraj se proto rozhodl pro změnu a louky letos poprvé udržuje pastvou. „Patnáct ovcí z farmy Sonja z Lučan nad Nisou tak experimentálně po celý červenec vypásalo nejcennější partie zdejších luk,“ uvedl pracovník ochrany přírody z krajského úřadu Radomír Studený.

Výhodou údržby pastvou je podle Dědkové to, že se trusem zvířat vrací do půdy potřebné živiny. „Ovce také narušují svými kopýtky okolí hustých trsů trav, což podporuje uchycení rostlin, které byly agresivnějšími druhy výrazně potlačeny,“ dodala. Podle náměstka hejtmana pro životní prostředí a zemědělství Josefa Jadrného (Změna pro Liberecký kraj) ale není spásání trvalé a univerzální řešení. „K údržbě druhově bohatých lučních porostů je třeba pasení s kosením střídat,“ řekl.

Kraj se stará o více než 30 přírodních rezervací a přírodních památek, hospodářská zvířata hodlá využít i jinde. „V plánu máme i využití velkých býložravců, divokých koní a praturů v části přírodní památky Meandry Ploučnice u Mimoně ke spásání rozsáhlých porostů trav a ostřic,“ dodal Jadrný.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi