Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Špion z kauzy Libanon má vyzrazením po kariéře. „Utěší“ ho postem v diplomacii

Autor: mib - 
5. srpna 2016
11:06

Jeden z unesených Čechů v Libanonu, vojenský zpravodaj Martin Psík, přestoupí do vojenské diplomacie v USA. Tam běžně odchází jen lidé z řídících funkcí, ale ne řadoví zaměstnanci. Dojde k tomu kvůli ministerstvu obrany, které vyzradilo jeho identitu. Psík je tak pro operace v terénu už nepoužitelný. Ministerstvo ale situaci odmítá jakkoli komentovat. Informaci uvedl server Neovlivní.cz.

Mezi pěticí Čechů v Libanonu, kteří zmizeli před rokem a Česká republika je poté zřejmě „vyměnila“ za obchodníka se zbraněmi Alího Fajáda, byl také vojenský zpravodaj Martin Psík. Fajádovi hrozilo, že ho vydají do USA. Psík původně neměl do Libanonu odletět, na poslední chvíli Vojenské zpravodajství změnilo plán a do země ho vyslalo. Cestoval však pod svým jménem. 

Po únosu ministerstvo obrany vyzradilo identitu všech pěti Čechů včetně fotografie a jména, a Psíkovi tak zničili kariéru. Teď mu naplánovali přestup do USA. „Psík se má stát zástupcem vojenského přidělence ve Spojených státech,“ uvedl zdroj obeznámený s plány armády pro Neovlivní.cz.

Podle něj na tak významné posty běžně řadoví důstojníci, jakým byl i Psík, nepřecházejí. Naopak je získávají lidé z řídících funkcí jako v minulosti náměstek civilní špionáže Jan Beroun, když se stal šéfem vojenské rozvědky.

Zpravodajové i zástupci ministerstva obrany tyto informace nechtějí veřejně rozebírat. „Personální záležitosti Vojenského zpravodajství a služební zařazení jeho příslušníků z podstaty věci nekomentujeme,“ uvedl šéf tiskového odboru ministerstva Jan Pejšek.

1sima ( 5. srpna 2016 17:20 )

pako jste akorat vy a to dosti velké, víte o tom minimum ,ale chytrý jak radio....

montevideo ( 5. srpna 2016 14:40 )

Takové pako by mělo pokračovat v "kariéře" maximálně u pásu .

mourovata.kocka ( 5. srpna 2016 12:21 )

Možná byste si v redakci mohli ujastnit rozdíl mezi zpravodaj a zpravodajec.

Zobrazit celou diskusi