Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zlínští lékaři vyoperovali muži obří nádor: Vážil 27 kilo!

Autor: ČTK ljš - 
3. srpna 2016
15:01

Myslel si, že je obézní, v břiše měl přitom nádor vážící 27 kilogramů! Osmašedesátiletému Josefu Martincovi zhoubný tumor nakonec vyoperovali lékaři zlínské krajské nemocnice, kde pak strávil více než půl roku. Stejnému týmu se navíc podařila i operace 12kilového nádoru u čtyřicetiletého pacienta.

Starší pacient měl hodně přidružených onemocnění, z toho řadu vážných, měl bolesti, byl dušný i v klidu. Operační riziko bylo velmi vysoké. „Typ a objem nádoru však nedával uspokojivé šance na jeho zmenšení nebo vyléčení jinou než chirurgickou cestou. Během šestihodinové operace, která se uskutečnila ve spolupráci s primářem urologie Jaroslavem Hynčicou, nedošlo kromě větší krevní ztráty k vážným rušivým příhodám,“ uvedl primář chirurgického oddělení Jiří Klein, který muže se svým týmem operoval.

Náročné však bylo období po operaci, kvůli komplikacím se musel zákrok opakovat, muž byl v nemocnici přes půl roku. „Prognóza je vzhledem k povaze růstu tumoru a jeho vztahu k důležitým strukturám břišní dutiny nejistá, ale to jsme věděli předem a v tomto smyslu byl pan Martinec poučen. Nešlo o ojedinělou operaci, ale nejde ani o běžný denní chleba,“ uvedl primář.

Nádor vážící 27 kilogramů muži tlačil na ledviny, játra, plíce. „Poslední týdny před operací jsem měl velké potíže s dýcháním. Cítil jsem konec a sám jsem chtěl operaci, i když jsem byl seznámen s rizikem. Říkal jsem si, že nemám co ztratit. Původně si všichni mysleli, že jsem tak obézní, i bolesti zad jsem tomu přisuzoval, vážil jsem 168 kilo, teď mám 119. Jsem rád, že jsem na operaci šel. Péče lékařů byla perfektní a taky jsou tu pěkné sestřičky. Teď se cítím mnohem líp, dýchání mám dobré, začínám chodit,“ uvedl Josef Martinec.

Mladší pacient z Uherského Hradiště si k operaci nádoru vybral zlínskou nemocnici také díky zprávě o extrémně velkém nádoru, který lékaři pod vedením primáře vyoperovali pacientce na konci roku 2013 (ten vážil 36 kilogramů a měl více než metrový obvod, pozn. red.). „Nemocnici jsem si vybral kvůli profesoru Kleinovi. Kontaktoval jsem ho, setkali jsme se, vysvětlil mi a řekl vše kolem operace na rovinu,“ uvedl muž.

„Pacient byl v dobré kondici, nádor byl odstranitelný v jasných a chirurgicky bezpečných liniích. Nádor však zaujímal ledvinu, kterou jsme mu tedy museli také vzít. Šlo o nutnou oběť v rámci onkologické bezpečnosti. Lze předpokládat dobrou prognózu, i když v onkologické chirurgii není nikdy stoprocentní jistota,“ řekl Klein.

UPOZORNĚNÍ: Galerie obsahuje neupravenou fotografii nádoru.

khonsun ( 3. srpna 2016 23:11 )

Proc se fotografie shluku zivocisnych bunek musi nejak upravovat, ci upozornovat, ze neni upravena?

Zobrazit celou diskusi