Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čínští křesťané žádají azyl v Česku. Uzná stát porušování lidských práv?

Autor: mib/ČTK - 
3. srpna 2016
06:42

V České republice požádalo o azyl 60 Číňanů, kteří tvrdí, že jsou ve své zemi pronásledováni kvůli své křesťanské víře. Do Česka přišli v několika vlnách od letošního února do května. Píšou to středeční Hospodářské noviny (HN). Deník uvedl, že pokud by ministerstvo vnitra žadatelům mezinárodní ochranu udělilo, oficiálně by tím konstatovalo, že se v Číně porušují lidská práva.

Čínští křesťané podle HN čekají na verdikt úřadů v pobytových zařízeních pro žadatele o azyl v Kostelci nad Orlicí a Havířově. „Čekáme na další náhledy do jejich spisů a podkladů, které shromáždilo ministerstvo vnitra. Jsme teprve na začátku,“ řekla deníku Hana Franková z Organizace pro pomoc uprchlíkům, která zastupuje několik z nich. Dalším pomáhá s právními záležitostmi občanské sdružení Křesťanští právníci.

Ministerstvo vnitra má ze zákona na udělení či neudělení azylu lhůtu 90 dnů, kterou může prodlužovat až na šest měsíců. Číňané v minulých letech tvořili jen zlomek žádostí o azyl. Loni úřady posoudily čtyři případy, o rok dřív 15, píše deník. Křesťané v Číně patří k pronásledovaným komunitám. Tamní komunističtí vládci sice uznávají katolictví i protestantství, na církve ale dohlíží tajná policie. Další nelegální křesťanské církve čínský režim potírá.

ruprecht286 ( 3. srpna 2016 12:06 )

Domnívám se, že by azyl dostat měli. Prezident Zeman bude nepochybně protestovat a bagatelizovat jejich postavení v Číně, ale Číňani jsou vlci s beránčí maskou. Čína je bohatý stát s komunistickou stranou v čele a státem kontrolovanými médii! Náš prezident v sobě bývalého komunistu nezapře, ať ve svých srandovních hospodských hláškách vyjadřuje cokoliv. V jeho už celkem rychle postupujícím stáří se prohlubují jeho postoje z mládí, což není nic neobvyklého. Ale protože je náš prezident, je to naše smůla. Kdo se nad tím zamyslí, třeba pochopí, proč Zeman inklinuje zejména k Putinově Rusku a ke komunistické Číně. Podstatnou část svého života prožil v pseudokomunistickém režimu. Prohlubuje se v něm asi touha po prezidentském režimu a "vládě jedné ruky" a starých "dobrých" časech. kdy byl ještě plný sil. Na své mládí nikdo nenaplive.

Zobrazit celou diskusi