Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Mléko v akci? Nenechte se „okrást“ o chuť. Takhle poznáte to kvalitní

Autor: ula - 
2. srpna 2016
16:52

Pokud při nákupu mléka podléháte nižší ceně, je možné, že kupujete mléko s nižším obsahem tuku, které ovšem nechutná tak dobře. Supermarkety ve svých akčních nabídkách taková mléka nabízejí. Myslíte, že nákup mléka není žádná věda? Máte-li zájem o kvalitní, tady je návod, jak jej vybírat.

Jako mléko lze označit pouze produkt získaný dojením krav. Pokud mléko pochází od jiného druhu zvířete, musí být tento druh v názvu označen (např. ovčí mléko, kozí mléko apod.) Jako čerstvé mléko se označí mléko, které bylo ošetřeno pasterací. Mléko, které nebylo podrobeno tepelnému ošetření nad 40 °C ani ošetřeno jiným zásahem s rovnocenným účinkem, se označuje jako syrové mléko.

Pozor na obsah tuku

„Spotřebitelé by se měli při nákupu mléka soustředit především na uvedení země původu, způsob ošetření mléka, tedy zda jde o mléko čerstvé či trvanlivé, a pochopitelně na obsah tuku,“ řekla Blesk.cz Markéta Ježková, tisková mluvčí ministerstva zemědělství. „V akčních nabídkách některých supermarketů bývá často prodáváno za nejnižší cenu právě odtučněné mléko s obsahem tuku do půl procenta, které však nemá tak dobré chuťové vlastnosti. Řada lidí často podlehne jen ceně a už si nevšimne, že kupují mléko s nižším obsahem tuku,“ dodává Ježková. 

Jak se dělí mléko?

Při výrobě mléka se používá nízká (dlouhodobá) pasterace (nejméně 63 °C po dobu 30 minut), šetrná pasterace (72 °C po dobu nejméně 15 sekund), vysoká pasterace (85 °C po dobu několika sekund), ESL (cca 120–125 °C po dobu cca 1 s) nebo vysoce tepelné ošetření UHT (135 °C po dobu nejméně 1 sekundy).

Mléko se dle obsahu tuku dělí na:

  • Plnotučné selské nestandardizované (min. 3,50 % tuku), což je mléko, u kterého se od doby dojení nezměnil obsah tuku ani odebráním, ani přidáním dalších mléčných tuků a nedošlo také ke smíšení s mlékem, jehož přirozený obsah tuku byl změněn.
  • Plnotučné (min. 3,50 % tuku)
  • Polotučné (min. 1,50 % tuku)
  • Odtučněné nebo odstředěné (max. 0,50 %)

Podívejte se, co by měla obsahovat etiketa mléka a co z ní všechno můžete vyčíst:

Co všechno můžete vyčíst z etikety mléka? Co všechno můžete vyčíst z etikety mléka? | Blesk

Na etiketě jsou dále uvedeny další povinné údaje jako např. označení typu obalu apod. K dobrovolným údajům na etiketě patří např. čárový kód, díky kterému lze zjistit zemi původu výrobce nebo způsob užití daného zboží. Od konce roku 2016 bude povinné uvádět tabulku s výživovými údaji.

terezkaterka33333 ( 4. srpna 2016 21:58 )

Rajo - značkové mlieko, ako topánky. Sušené mlieko z Talianska rozrobia s vodou a predávajú, ako kvalitné mlieko. Fuj.

santikxauz ( 3. srpna 2016 02:14 )

Prý mléko,to ani náhodou,je to pouze chemicky upravená sra*čka..

e.44 ( 3. srpna 2016 01:22 )

Mléko z marketu? Už pěknou řádku let ani omylem. Jedině z farmy. Napsat že má o 200% lepší chuť by byla blbost, jelikož to z krámu oproti mléku z farmy žádnou chuť nemá. Když se mléko z farmy použije například do bramborové kaše, tak je ta kaše lepší než kdyby se do ní dalo to co v krámě vydávají za smetanu.

Zobrazit celou diskusi