Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Máte aktivní prarodiče? Dejte o nich vědět. Stát je chce ocenit

Autor: tmp - 
1. srpna 2016
21:03

Rada vlády pro seniory a stárnutí populace vyhlásila unikátní soutěž pro aktivní důchodce. Smyslem ocenění je symbolicky poděkovat seniorům, kteří bezplatně věnují svůj volný čas obecně prospěšným činnostem, vedou seniorské, mezigenerační nebo zájmové organizace, podporují aktivity v rámci dobrovolnictví nebo sami jako dobrovolníci ve svém volném čase působí. Nominace je možné zasílat do konce srpna letošního roku.

Přesně měsíc mají seniorské kluby, neziskové organizace, samosprávy, školy a stálé kulturní, sportovní nebo zájmové organizace na nominaci těch nejaktivnějších seniorů. Rada vlády pro seniory se rozhodla ocenit důchodce, kteří vyvíjí aktivity vedoucí ke zvýšení kvality života svých vrstevníků nebo jinak řeší problémy stáří a stárnutí. „Cena bude vyhlášena ve dvou kategoriích: jednotlivec a kolektiv/klub. Vítěze každé kategorie vybere nezávislá porota složená z členů Rady,“ prozradil tiskový mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Petr Habáň.

Právě pod ministerstvo práce a sociálních věcí spadá Rada vlády pro seniory a stárnutí populace, která vznikla v roce 2006, a funguje jako stálý poradní orgán vlády pro otázky týkající se seniorů. Jelikož ve své činnosti usiluje o aktivní zapojení starších osob do ekonomického a sociálního vývoje společnosti, je soutěž o „nejaktivnějšího seniora“ jejím logickým počinem.

Pokud byste chtěli i vy nominovat aktivního seniora ze svého okolí, můžete tak udělat prostřednictvím výše zmíněných subjektů. Například přes obecní nebo krajský úřad. Výsledky soutěže pak vyhlásí ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, která zároveň předsedá Radě, na konferenci konané u příležitosti Mezinárodního dne seniorů 3. října 2016. „Proto neváhejte a přihlaste Vašeho favorita i Vy!“ láká ministerstvo.

A koho lze nominovat? Musí to být jednotlivec nebo klub/kolektiv, co se angažuje ve prospěch veřejných problémů v regionu nebo realizuje informační a vzdělávací aktivity ve prospěch seniorů. Dále to může být někdo, kdo se stará o řešení sociálních problémů v lokalitě (např. organizování společenských akcí, posilování mezigeneračních vztahů atp.). V neposlední řadě to mohou být třeba obětaví lékaři, učitelé či jiné profese, které společensky významně využívají celoživotní kvalifikaci ve veřejném prostoru.

Zobrazit celou diskusi