Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

300 tisíc pistolníků v Česku: Počet držitelů zbrojních průkazů roste

Autor: ČTK - 
1. srpna 2016
14:57

V Česku se zatím letos zvýšil počet držitelů zbrojních průkazů o 5944 na 297 966. Počet zbraní v policejních registrech naopak za prvních pět měsíců letošního roku klesl o 22 173. Lidé měli zaregistrováno celkem 784 722 zbraní. Vyplývá to ze statistik k 1. červnu, které poskytlo policejní prezidium.

Počet majitelů zbrojních průkazů posledních pět let trvale klesal. Zatímco v roce 2011 mělo zbrojní průkaz 311 667 lidí, do konce loňského roku v tuzemsku klesl počet držitelů zbrojních průkazů o 19 645 na 292 022. Růst počtu držitelů průkazů opět začal až v letošním roce.

Počet zbraní mezi lidmi se naopak v posledních pěti letech trvale zvyšoval. V roce 2011 jich majitelé zbrojních průkazů měli 706 900, na konci loňského roku o 99 995 více, celkem 806 895. Letos ale počet zbraní opět začal klesat.

V Česku se v poslední době hovořilo o zbraních a zbrojních průkazech v souvislosti s loňským útokem střelce v Uherském Brodu, po kterém zemřelo osm lidí a pachatel. Vláda v reakci na útok střelce schválila zpřísnění zákona o zbraních, který nedávno podepsal prezident Miloš Zeman. Norma například nově umožňuje policii zadržet majiteli zbraň přímo v jeho obydlí, například kvůli zdravotnímu stavu.

Prezident Zeman tuto neděli prohlásil, že by se čeští občané měli ozbrojovat, aby mohli v nutné situaci zbraň použít a bránit se před terorismem.  S tím ale nesouhlasí někteří experti. 

O zbraních hovořil i Miloš Zeman v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech:  

Video  Zeman po útocích: Češi by se měli ozbrojovat proti teroristům.  - redakce Blesk
Video se připravuje ...


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

djaba ( 1. srpna 2016 22:35 )

Zásadní problém se zbraní je , že ji v podstatě nemůžete proti nikomu použít .Téměř veškerá činnost se zbraní je trestná ,jedině na střelnici si párkrát vystřelíte .To se mi zdá hodně málo na obranu .Takže si ani nějakou pistolku ani nikdy nebudu pořizovat .

deep_ass_flsting ( 1. srpna 2016 19:10 )

Proč píšeš jako debil z Opařan?

Desterz ( 1. srpna 2016 16:00 )

No, pravda je spíš taková, že když jde do tuhého, je především potřeba tu zbraň mít. Pokud se nechceme bavit mimo mantinely zákona, tak jinak než pomocí ZP se vlastnictví palné zbraně v této zemi zatím dosáhnout nedá. A pokud už ZP člověk získá, a nějakou tu zátěž (aby ho to neodfouklo si pořídí, je třeba mít zbraň u sebe, né doma zamčenou v trezoru. Bez zbraně u sebe je sebelepší střelec, když najednou přijde opravdu do tuhého, namydlený. Pokud si myslíte, že ve chvíli kdy TSHTF bude nelegálních zbraní plno k sehnání, máte úplně pravdu - jenže v tu chvíli bude také Xnásobně víc lidí, co jí okamžitě budou chtít za jakoukoli cenu. Důsledek: většina lidí jí nesežene, ani nelegálně a za jakoukoli cenu, a budou mít smolíka. Takže, ZP prozatím imho nejlepší volba ;-)

dylina ( 1. srpna 2016 15:29 )

Vážně o zbrojáku přemýšlím.Začínají se již v Praze rojit...

Zobrazit celou diskusi