Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bezpečnost lodě nepoznáte, přiznává expertka. Napovědět může jen jedna indicie

Autor: ula - 
1. srpna 2016
20:35

V sobotu se na Slapech potopil lodní přívoz. Nikdo naštěstí nebyl zraněn. Svědci hovoří o tom, že na lodi bylo příliš mnoho cestujících, majitel to ale odmítá. Policisté vyšetřují nehodu jako obecné ohrožení z nedbalosti. Podle Státní plavební správy za plavidlo vždy zodpovídá jeho vůdce. Pokud si chcete ověřit, zda je bezpečné, měli byste sledovat informace, které by měly být přímo na lodi.

Majitel přívozu TV Prima řekl, že vezl 33 lidí. Svědkové ale vypověděli, že na palubě bylo 50 až 60 osob. Cestující skončili ve vodě, z ní je zachraňovali rekreanti, kteří zrovna pluli kolem na svých lodích a plachetnicích.

Ty lidi plavali kolem přívozu, protože se potopil, drželi ty batohy v rukách a my je zachraňovali. Jak se to potápělo, tak tam byla plátěná střecha a hrozilo, že to stáhne ty lidi dovnitř,“ řekla Blesk.cz jedna ze svědkyň.

Byla tam dvě mimina v kočárku, maminky je vzaly a kočárky nechaly uvnitř. Kolem bylo asi sedm plachetnic, které zachraňovaly, pak už rychle přijeli záchranáři,“ dodala.

Video  Svědectví muže z potopeného přívozu  - Blesk - Jakub Poláček
Video se připravuje ...

Za loď je zodpovědný její vůdce

Policie vyšetřuje případ jako obecné ohrožení z nedbalosti, podle Kláry Němcové, ředitelky Státní plavební správy, je jednou z vyšetřovacích verzí přetížení plavidla cestujícími nad stanovenou obsaditelnost.

„Obsaditelnost plavidla stanovuje Státní plavební správa při schválení technické způsobilosti plavidla,“ řekla Blesk.cz Němcová a dodala: „Za osoby na plavidle je zodpovědný vůdce plavidla, a to jak za jejich počet, tak za jejich správné rozmístění.“

Vůdce plavidla je navíc oprávněn vydávat osobám na plavidle příkazy k zajištění bezpečnosti a plynulosti plavebního provozu.

Co dělat, když se loď potápí?

K podobným incidentům v Česku dochází spíše výjimečně, nicméně nastat mohou. Co v takovém případě dělat? Na každé lodi jsou předepsány kolektivní a individuální záchranné prostředky, které by vám v případě ohrožení měl vydat vůdce plavidla či členové posádky. Podle Němcové ovšem záleží na okolnostech nehody a typu plavidla.

„Rozhodně je třeba dbát pokynů vůdce plavidla, případně plavidlo opustit a v tomto případě se od něj vzdálit,“ radí Němcová.

A jak poznáte, že je plavidlo bezpečné?

„Laik bezpečnost plavidla není schopen poznat,“ říká Němcová. „Na každém plavidle se ale nachází informace o jeho maximální obsaditelnosti, takže to můžete orientačně posoudit,“ doplnila.

Zobrazit celou diskusi