Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Rakovina i neplodnost. Tetování vám může zničit život, varují odborníci

Autor: mb - 
30. července 2016
16:20

Evropská chemická agentura (ECHA) vydala varování, ve kterém upozorňuje na nebezpečí tetování, obzvláště toho barevného. Chemikálie obsaženého v tetovacích inkoustech mohou způsobit závažné zdravotní problémy – od rakovinu až po neplodnost. Organizace tak volá po větší ochraně zákazníků a přísnější regulaci odvětví.

Evropská chemická agentura uvádí, že složení inkoustů používaných při tetování je pro lidi nebezpečné. „Chemikálie v inkoustech mohou způsobit alergie a mohou mít též rakovinotvorné následky či ovlivnit plodnost,“ varuje ECHA.

Kromě toho mohou chemické látky způsobit dlouhodobé kožní problémy, jejichž léčba potrvá roky. Kromě již zmíněného rizika ohledně plodnosti též může tetování ohrozit zdravý vývoj dítěte v děloze matky.

Nejhorší je červená barva

Nejhorší je podle ECHA červený inkoust, který je ale následován modrým, zeleným a černým. Agentura má v plánu brzy zveřejnit seznam chemických látek, které se běžně používají při tetování, a navrhne zákaz používání některých z nich v Evropské unii.

Ani tzv. hena, která je mnohými považována za bezpečnou alternativu k tetování, není bez rizika – naopak.

„Na rozdíl od přírodní heny, která je oranžová, tmavší hena může obsahovat látky natolik toxické, že by jejich používání mělo být zakázáno. Pokud uvidíte salón nabízející černou henu, vyhněte se mu. Může vám to způsobit jizvy na celý život a způsobit život ohrožující alergickou reakci,“ varoval pak občany britský zdravotnický systém.

Tetování dříve bylo záležitostí skupin stojících na okraji společnosti, ale v posledních několika dekádách se rozšířilo i do většinové společnosti. Obzvláště na Západě je tetování velmi oblíbený módní výstřelek nejen mezi mladými.

hejhej ( 31. července 2016 11:16 )

rancer: Tetování je odporné, ti lidé vypadají jako špinaví. Ženská, když si obleče elegantní šaty a k tomu má vystrčené potovaný krk nebo ruce - je to přímo odporné. A nemluvě, až ti potetovaní zestárnou, bude jim viset vytahaná potetovaná kůže- hrůza si to představit. Nechat si vpravovat do kůže cokoliv, navíc barvu není normální.

maledivy2016 ( 30. července 2016 19:52 )

Dnes je potetovanej každej debil a na těch holkach to vypadá doslova odporně! Vypadají jak nemocný a myslí si jak jsou IN.. a přitom jsou trapný a hnusný jak kriminalnice!

odol ( 30. července 2016 18:00 )

rancer ( 30. července 2016 16:57 )

Kdyby to nebyla móda z USA, tak by kromě muklů, kteří se tetovali odjakživa, nikoho ani nenapadlo. Ale kdo chce kam. pomozte mu tam.

Zobrazit celou diskusi