Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi si zničili játra alkoholem. Potíže má 79 procent mužů, ukázal test

Autor: mb - 
30. července 2016
11:30

Většina Čechů má potíže s játry, vyplývá z výsledku preventivního programu Zdraví národa. V něm se nechalo zadarmo otestovat 3518 lidí v České republice. Více než 50 procent lidí podle testů vykazuje odchylku od normy, mezi muži je číslo ještě vyšší – 79 procent. Na průzkum upozornil sobotní deník Právo.

„Poprvé v historii preventivního programu Zdraví národa měly lepší výsledky ženy – mimo normu mělo nejméně jeden sledovaný parametr více než 50 procent z nich. U mužů to bylo dokonce 79 procent,“ řekl deníku Právo Zdeněk Soudný ze společnosti Synlab Czech, která testování prováděla.

Zvláště u mužů je příčinou nepříznivých výsledků alkohol. „V tomto případě neblahé vítězství mužů nad ženami nepřekvapuje. Je to odraz nejen horšího přístupu k životnímu stylu, ale také ne zcela vhodné skladby stravy a především pozitivnějšího vztahu mužů k alkoholu,“ řekl Právu lékař Tomáš Hrádek, vedoucí sekce biochemie a hematologie společnosti Synlab czech.

„Výsledky vyšetření přinejmenším upozorňují, že něco není v pořádku. Je to jedno z posledních varování, že pokud se o svá játra pacienti nezačnou vhodnou formou starat, může i malá odchylka od normy indukovat chorobu a nakonec se rozvinout ve fatálně ohrožující stav,“ dodal Hrádek pro Právo.

Nejčastější nemoc, která hrozí chronickým pijanům alkoholu, je cirhóza jater. Dle Českého statistického úřadu zemřelo na tuto nemoc v roce 2014 rovných 1324 lidí.

salto ( 1. srpna 2016 15:17 )

Srdce jako zvon, játra jako kámen

djaba ( 1. srpna 2016 00:32 )

Moje baba , nepolkla ani víno , *** z kondy .Má teď nějakou cistu .Keby polklkla to co já , má hvno .

deep_ass_flsting ( 30. července 2016 16:33 )

Ty drž tlamu, dobytku ožralý!

anka ( 30. července 2016 14:37 )

nehazejte zodpovednost na obchodni retezce, ale na kupujici - odpoved je jednoducha, prestat to kupovat. Naucit se varit rychle, chutne a zdrave ze zakladnich potravin - prevazna cast jidelnicku by mela tvorit zelenina, ovoce, nejake ryby, nejaka hneda ryze, lusteniny.....informace jsou vsude na internetu.

strychnin ( 30. července 2016 13:07 )

Ale vzpomene. Na to je přece extra portálů, nebo na Stream, rubrika A dost!

Zobrazit celou diskusi