Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jaroslava prodává jízdenky na dětskou tramvaj v zoo už 40 let

Autor: Jan Klepárník - 
31. července 2016
14:28

Každé ráno se těší do práce. Má ráda chvíli, kdy otevře okénko a děti k ní začnou běhat pro jízdenky na svezení malou tramvajkou. Jaroslava Paldusová (79) ji v pražské zoo vypravuje přes půlku svého života, 40 let!

Vstřícnost a dobrá nálada udělaly z Jaroslavy za čtyři desetiletí práce v zoo legendu.

„Často se mi stává, že rodiče, kteří sem chodili jako děti, sem teď vodí své děti a ptají se mě, zda je to stále ta samá tramvaj. Já jim s úsměvem odpovídám, že ano,“ vypráví provozovatelka atrakce. Dětská tramvaj se za 40 let provozu v podstatě nezměnila. Zrenovovat se musela až po povodních v roce 2002.

„Byla šest týdnů pod vodou a zůstala z ní jen kostra. Museli jsme všechno vyměnit. Celý rok byla mimo provoz, když jsme ji opravovali,“ vzpomíná Jaroslava. Historickou podobu tramvaje ale ponechali.

S nápadem vybudovat v pražské zoo koleje přišel manžel pokladní Vratislav Paldus (†71) v roce 1976. „On mi kdysi řekl: Hele, co kdyby se místo těch vláčků udělala tramvaj? Vláčků je dost,“ vysvětluje. Tehdejšímu řediteli pražské zoo Zdeňkovi Veselovskému se nápad líbil, a tak jej zrealizovali.

Od té doby je Jaroslava Paldusová v zoo skoro každý den, a pokud jí to zdraví dovolí, bude tam chodit i nadále. S úsměvem dodává: „Mám radost, když mají děti radost, a jsem šťastná, když jsou i rodiče spokojení a baví se tu. A také zavzpomínají na své dětství.“

Víte, že:

Dětská tramvaj jezdí na elektromotor, její koleje jsou dlouhé 97 m. Za jednu jízdu projede s dětmi trasu třikrát, trvá to asi 3 minuty. Cena jízdného se z původních 2 Kčs zvedla na současných 10 korun.

ochcallis ( 31. července 2016 19:24 )

Kolik asi paní zůstalo za nehtama za těch 40 let? to už musí jít do statisíců...

vosavopruz ( 31. července 2016 15:05 )

Zobrazit celou diskusi