Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Počasí přeje komárům. Víme, čím vás mohou nakazit a jak proti nim bojovat

/
  • Počasí přeje komárům. Víme, čím vás mohou nakazit a jak proti nim bojovat.
    29. července 2016 ● 12:20

    Na některých místech Jihočeského kraje se po dvou letech začínají ve vyšší míře vyskytovat komáři. Vyhovuje jim počasí, kdy se střídají vysoké teploty a déšť. Pokud máte pocit, že tohoto bodavého hmyzu je letos více, přečtěte si naše rady, jak se komárů zbavit.

  • 1.

    Komár jako otravný hmyz

    Naším nejznámějším druhem komára je komár pisklavý, potrápit vás může i
    komár útočný nebo komár obecný. Samci komárů jsou neškodní, živí se sáním nektaru květů. Po krvi baží pouze samice. Komáři žijí a rozmnožují se ve vlhkém prostředí, larvy se líhnou ve vodě. Stačí jen, abyste měli na zahradě sud s vodou, k přemnožení komárů stačí i louže.

     

    Sameček komára mává při letu křídly rychleji než samička, vydává proto vyšší pisklavý tón. Samička mávne za vteřinu asi 500krát, její tón je proto hlubší a hrozivější.

     

    Podle větší teploty, zvýšeného výskytu oxidu uhličitého, který zvířata i lidé vydechují, ale i podle koncentrace kyseliny mléčné obsažené v potu komár doslova zavětří oběť až na vzdálenost 35 metrů.


    Dlouhým sosákem vybaveným šesti ostrými hroty samice prorazí kůži oběti a vstříkne dovnitř látku, která brání srážlivosti krve. Díky tomu dokáže nasát hustou krev i jinak velmi tenkým sosákem.

     

    Tělo komára je dlouhé jen 4 až 8 milimetrů. Přesto je tvorem s nejvíce lidskými oběťmi na Zemi. V tropických oblastech totiž přenáší množství smrtelných nemocí.

    Otravný hmyz jménem komár
    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Přenášejí čeští komáři nemoci?

    Přítomnost původců klíšťové encefalitidy a lymeské boreliózy v těle komárů se zjistila, nasáli se zřejmě krve infikovaného člověka nebo zvířete. „To ale neznamená, že jsou schopni nákazu přenést na člověka, to se dosud spolehlivě potvrdit nepodařilo. Klíště totiž musí být přisáté minimálně 2 hodiny, aby přeneslo virus klíšťové encefalitidy, a dokonce víc než 24 hodin, aby přeneslo borélie. To u komára nepřichází v úvahu,“ řekl Blesk.cz Rastislav Maďar z Centra očkování a cestovní medicíny Avenier.

     

    Na našem území komáři běžně infekční nemoci nepřenáší. Pokud se však nasají krve infekčního cizince nebo nakaženého českého cestovatele po návratu z exotické oblasti, mohou v určitých oblastech země a v teplém období způsobit i epidemii, jak se to občas stává v různých zemích Evropy. Může to být dokonce i malárie nebo teoreticky i horečka dengue, jejíž přenašeč byl zachycený na jižní Moravě. Stačí tedy dodat jen virus.

     

    Ve světě přenáší určité druhy komárů virus zika, který dokáže vážně poškodit vývoj mozku plodu v prvním trimestru těhotenství. Podívejte se na video.

    Video
    Video se připravuje ...

    Vše o viru ZIKA: Horečka, vyrážka a deformace mozku dětí Tomáš Polák, Matěj Šrám

  • 3.

    Co dělat po štípnutí?

    Lidský organismus však může na komáří bodnutí reagovat velmi výrazně. Výjimkou nejsou masivní otoky nebo alergické reakce podobné jako
    u bodnutí včelou nebo vosou. Příčinou jsou látky bílkovinného původu, které hmyz vpouští pod lidskou kůži a které mají zabránit ucpání komářího
    sosáku houstnoucí krví „oběti“. Ty jsou v menší či větší míře agresivní a u člověka vyvolávají právě alergii. Dokonce i některé potíže s krevním oběhem, nevolnost a bolesti mohou být spojeny s komářím bodnutím.


    Při těžké reakci s otoky a bolestmi doporučují odborníci obrátit se na kožního lékaře nebo alergologa. Je potřebné laboratorně zjistit, jestli se skutečně jedná o alergii.

     

    Co dělat po štípnutí?

    • Pomažte ránu rozkrojenou cibulí nebo citronem.
    • Potřete místo kostkou ledu. Chlad totiž zpomaluje krevní oběh a komáří jed se tak nešíří dál do těla.
    • Štípance potřete levandulovým olejem, který utišuje bolest.
    • Natřete místo speciální mastí na hmyzí bodnutí, jsou v lékárnách dostupné bez receptu.

    Co dělat po štípnutí?
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Jak komáry vypudit?

    Použít můžete protihmyzí sítě v oknech, na dětských kočárcích a okolo dětských postýlek. K dostání jsou elektrické odpuzovače do zásuvek, problém je, že jsou nebezpečné pro děti do tří let.


    „Pokud jdete ven, není nutné mít velmi silné repelenty, některé slabší lze aplikovat i na oblečení, což je výhodou. Komáři jsou totiž schopni bodnout i přes tenčí triko. Slabší repelenty se obvykle musí nanášet častěji podle pokynů výrobce a taky podle koupání či pocení,“ radí Maďar. 

     

    Přírodní odpuzovače komárů:

    • Hřebíček a limetka
      Lidem tahle kombinace ovoce a koření voní, komáři ji ale nesnesou. Rozkrojte limetky a do nich obyčejné kuchyňské koření – celé hřebíčky.
    • Česnek
      Česnek je multifunkční zázrak. Nejenže působí jako přírodní antibiotikum, ale dokáže zahnat i komáry nebo ovády. Několik stroužků oloupejte, nasekejte na malé kousky a položte do misky, kterou postavíte třeba k oknu nebo na římsu. Rozkrojeným stroužkem česneku můžete natřít i rámy oken, terasy a pergoly. Hmyz zkrátka nesnáší jeho pach.
    • Vsaďte na aroma
      Levandule, máta, citronová tráva, eukalyptus: Z aromatických bylin si snadno vyrobíte domácí postřik. Do lahve s pumpičkou vlijte převařenou vodu, panáka vodky nebo čistého lihu a přidejte olej (jakýkoliv, nejlepší je ale olivový) smíchaný s jemně nasekanými bylinkami. Postříkejte celé tělo a máte klid.
    • Byliny nejen v kuchyni
      Jestli vám roste na zahrádce libeček, meduňka, rozmarýn nebo šalvěj, není nic jednoduššího než je natrhat a jejich nať po svazcích rozvěsit kolem oken, terasy či balkonu. Komáři jejich vůni zrovna nevyhledávají a dají pokoj.

    Jak komáry vypudit?
    Autor: scom

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy