Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ne každý může dožít v pohodlí domova. Lidé více umírají v nemocnicích

Autor: Michaela Bezvodová - 
1. srpna 2016
06:05

Náročné povolání souběžně s péčí o potomky nebo rodiče v důchodovém věku, to může být psychicky velice únavné. Odborníci to nazývají jako takzvané sendvičové období – jste obklopeni a utlačováni povinnostmi ze všech stran. Psycholožka ale říká, že většina z nás je připravena to zvládnout. Zhroucení může přijít ve chvíli, kdy někdo z blízkých vážně onemocní. I přesto, že se lidé starají o blízké doma, častěji smrt odsouvají do institucionálních zařízení.

„Jsou situace, kdy lidé přijdou s tím, že doprovázeli někoho z bližních v nemoci, že to bylo náročné, že jim třeba maminka umírala dva roky, a pak se zhroutili. To je obecně náročné, ale počítáme s tím, že se jednou budeme o své rodiče starat, jsme na to připraveni,“ řekla psycholožka Lenka Čadová.

Dospělost je o moudrosti a nadhledu. Lidé období, kdy se starají o své rodiče, děti a zároveň pracují, zvládají a není to hlavní důvod, proč by navštěvovali psychologa,“ připojila psycholožka. 

Na péči o blízké a na jejich odcházení by se měl člověk připravovat od dětství. Rozhodující je v tom podle Čadové výchova. Společnost má podle ní deficit v doprovodu bližních v posledních etapách jejich života. Stále častěji pak umírají v nemocnicích. 

Umírání v nemocnicích

„V posledních pěti nebo sedmi letech lidé ale hodně hovoří o tom, že si rodiče berou domů, pečují o ně na úkor práce apod. Příprava během výchovy je nutná, jsou pak etapy v životě, kdy se rodina podpoří a semkne, hodně to propojí vztahy a sblíží je to,“ řekla Čadová. 

To potvrzuje i ředitelka Střediska sociálních služeb Helena Čelišová. Podle ní je přirozeným způsobem péče v rodině. „Zvyšuje se počet rodin, v nichž jsou jak malé děti, tak stárnoucí rodiče, v těchto rodinách děti již od malička vnímají péči o své starší příbuzné jako něco naprosto normálního. Z pohledu poskytovatele sociálních služeb vnímáme vstřícnost a lásku rodin k jejich stárnoucím rodičům velmi pozitivně,“ řekla Čelišová pro Blesk.cz.

Umístění v domovech jako nutnost?

Mnozí senioři ale potřebují celodenní péči zdravotního personálu, v tom případě je nutné je do domovů pro důchodce umístit. Jinak by měl člověk zůstat ve svém přirozeném prostředí co nejdéle. Rodina může spolupracovat s terénními sociálními pracovníky, kteří mohou dorazit do místa bydliště a pomoci. To je podle psycholožky Lenky Čadové důležité, protože lidé mnohdy přecení své síly a mohou kvůli vypětí sami onemocnět.

„Jsou lidé, kteří ve jménu dobrého skutku vezmou vše na svá bedra a nezváží reálné možnosti. Mohou pak onemocnět. Měli bychom vědět, co jsme schopni zvládnout, případně se poradit s odborníkem a nechat si pomoci,“ vysvětlila Čadová.

Ministerská ochrana seniorů

Aby byli senioři co nejvíce chráněni, zpřísnilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) postihy za poskytování nelegálních (neregistrovaných) sociálních služeb a spolupracuje s kraji na jejich odhalování. Podle Jiřího Vaňka ministerstvo podporuje tzv. pozitivní stárnutí obyvatelstva a podílí se na diskuzi. 

„Strategií ministerstva je zajistit skrze sociální služby péči o seniory tak, aby měli možnost trávit co nejvíce času ve svém přirozeném domácím prostředí. Navrhujeme také nastavit cílenější podporu, pomoc a péči pro klienty sociálních služeb, tedy i seniory, která bude poskytována na základě zjištěných reálných, individuálních potřeb,“ dodal Vaněk pro Blesk.cz.

Zobrazit celou diskusi