Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Brabec chce lidi přimět šetřit vodou. Modrou úsporám už mají soukromníci

Program Modrá úsporám pomůže ušetřit dešťovou vodu. Tu pitnou ale ne
Program Modrá úsporám pomůže ušetřit dešťovou vodu. Tu pitnou ale ne  (Autor: Profimedia/archiv)
Autor: mib - 
31. července 2016
06:20

Až stamiliony korun ušetří domácnosti díky dešťové vodě, plánuje ministerstvo životního prostředí v programu neoficiálně nazvaném "modrá úsporám". Resort Richarda Brabce (ANO) chce rozběhnout pilot ke konci roku. Zatímco pro něj chystá jiný název, Modrou úsporám má čtyři roky zaregistrovanou soukromá společnost, ale zneužívat ji mohou také podomní prodejci. Záměr nového hospodaření s vodou považují přitom firmy zaměřené na její úsporu za neefektivní. Program totiž zachrání jen „dešťovku“. Pitná voda bude dál zdražovat a ubývat. 

Pomocí připravovaného programu chce ministerstvo motivovat občany k efektivnímu hospodaření s dešťovou vodou. Tento pilotní program a jeho nastavení se aktuálně připravují tak, aby mohl být spuštěn ještě do konce tohoto roku. 

Ministerstvo chce podmínky připravit do konce léta. „Řádově stamiliony korun by tak už v letošním roce mohly zamířit přímo k občanům na pořízení retenčních nádrží na dešťovou vodu, kterou lze využívat na zalévání a běžné práce v domácnostech,“ řekla pro Blesk.cz Dominika Pospíšilová z ministerstva životního prostředí. 

Ušetří pouze rodinné domy, bytovky mají smůlu

Ministerstvo připojilo, že se výrazné úspory mají týkat rodinných domů. Na to upozorňuje i mluvčí společnosti Watersavers Tomáš Pártl. „Stát bude udělovat dotace, ale abyste mohli dešťovou vodu využít, budete muset bydlet v rodinném domě, přestavět si potrubí a pořídit si nádrž. Vyjde to na desítky tisíc. Navíc to nebudou moci využít bytové jednotky a panelové domy,“ řekl Pártl.

Expert upozorňuje také na to, že je dešťová voda vhodná pouze na některé účely. Je špinavá a neřeší to problém s plýtváním pitné vody. Ta by měla být podle Pártla v jednání na prvním místě. Denně člověk spotřebuje sto litrů vody, dlouhodobě by měl stát podle něj změnit přístup ve spotřebě vody a podobně dotační programy cílit na efektivní hospodaření. 

Firmy zaměřené na úsporu vody, které oslovil Blesk, zatím od ministerstva nemají žádné podrobnosti. „Co se týče ,modré úsporám’, začali jsme jednat a shánět informace od ministerstva, ovšem zatím nikdo přesně neví, co a jak bude. Každopádně nás tato situace velice zajímá a chceme ji řešit, a to zejména z důvodu úspory pitné vody, které je nedostatek,“ řekl pro Blesk.cz ředitel společnosti EcoStep Zdeněk Vokurka.

Hlídejte si ochrannou známku

Brabcův resort zatím s nikým v připravovaném projektu nespolupracuje a jediným, kdo může oficiálně používat značku Modrá úsporám, je už čtyři roky firma Unisavers, která má zaregistrovanou ochrannou známku. „V případě námi připravovaného programu, který de facto v tuto chvíli ještě neexistuje, se začal užívat tento název pouze pracovně a interně. Oficiální název našeho nového programu zatím není znám,“ řekla Pospíšilová.

Lidé by proto měli pozorně kontrolovat, komu otevřou dveře a vpustí si ho do bytu. Podomní prodejci mohou název modrá úsporám zneužívat, i přestože k tomu nemají oprávnění. Pod zdánlivě „oficiálním“ označením by se mohla skrývat podvodná firma, která bude chtít z lidí vylákat peníze pod záminkou měření průtoku vody a jeho následné úspory.

Podle ministerstva je jedinou možností, jak se podepsání falešné smlouvy vyhnout, je zkontrolovat si, zda má firma zaregistrovanou ochrannou známku a případně kontaktovat toho, komu Modrá úsporám skutečně patří. 

Za kolik se prodává voda v jednotlivých regionech ČR? Od 75 korun po téměř stovku. Za kolik se prodává voda v jednotlivých regionech ČR? Od 75 korun po téměř stovku. | Blesk

lesnismes ( 31. července 2016 16:32 )

Je jen jedine reseni teto prekerni situace,armagedon!!!!!!!!

lesnismes ( 31. července 2016 16:30 )

Ne forde ,nezijeme.

deratizater ( 31. července 2016 14:07 )

 Pitnou vodu si kupujeme zbytečně draze od zahraničních zprostředníků kteří mají na tom roční vejvar přes dvě miliardy.Ty co nechali zprivatizovat zahraničními firmami i prodej pitné vody je třeba utopit v čistírmě odpadních vod jako veřejnou výstrahu .

1pravda1 ( 31. července 2016 10:58 )

A když nebude pršet tak bude hajzl v hajzlu fuj, stará odstátá dešťovka plná bacilů a larev komárů to bych ve svém vypulírovaném záchodě mít nechtěla. A kolik bude stát to zařízení na dešťovku, kolik se utratí za elektřinu při čerpání vody atd. Kravina roku!!!

zadnice ( 31. července 2016 10:34 )

Brabec je další neumětel v řadě, stejně jako vlády!!! Šetříš tak zaplať ať máme tzv. "na náklady"!

Zobrazit celou diskusi