Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Alkohol i přecenění sil. Ročně se utopí až 250 Čechů, na co si dát pozor?

Autor: ula - 
31. července 2016
07:57

V zatopené pískovně u Tovačova na Přerovsku utonul devětadvacetiletý muž, další muž zahynul při skoku na přehradě Hracholusky. Na Nymbursku se utopil při plavání mladý cizinec. Léto je v polovině a zřejmě budou podobné případy přibývat. Ročně se v Česku utopí až dvakrát více lidí než například v Chorvatsku. Podle záchranářů je problém v tom, že lidé se u vody nechovají správně, nerespektují pravidla a přeceňují své síly.

Pády do vody, přecenění sil, skoky na neprověřených místech, koupání v rizikových oblastech nebo plavání pod vlivem alkoholu. To vše může za to, že léto zbytečně stojí život řadu lidí. Někdy je může zabít i to, že jdou do vody přehřátí nebo bezprostředně po jídle.

Alkohol jako (ne)povinná výbava na vodu

Většinu obětí utonutí - až 80 procent - tvoří muži. U dvaceti procent z nich se později prokáže vliv alkoholu. Svoji roli může hrát alkohol ale až u dvou třetin utopených. Přitom je ve vodě velmi rizikový, protože vede k přeceňování vlastních sil a schopností.

Velký problém hrozí u plavců i u vodáků. Podle průzkumů až 87 procent z nich považuje alkohol za povinnou výbavu na vodu. Přes polovina vodáků pije pivo i tvrdý alkohol. Mnozí jej navíc nekombinují s nealkem, a tak jim o to více hrozí i dehydratace, úpal či úžeh.

Jak se správně chovat při plavání?

  • Nechoďte se koupat sami, nepodceňujte nebezpečí vody.
  • Neplavte a neskákejte do vody v neznámých místech.
  • Pokud si nejste ve vodě jistí, plavte jen v určeném prostoru za dozoru plavčíka. Pak máte záruku pomoci, případně záchrany života.
  • Nechoďte do vody, jste-li rozpálení nebo unavení. Plavte nejdříve hodinu po jídle.
  • Neplavte daleko od břehu. Máte-li tuto potřebu, zajistěte si vhodný doprovod.
  • Neplavte do plavební dráhy a blízkosti plavidel.
  • Na plavidla patří děti pouze s řádně oblečenou a upevněnou záchrannou vestou.
  • Nekoupejte se v blízkosti jezu, přehrady či hráze.
  • Důvěřujte členům vodní záchranné služby. Uposlechněte jejich pokynů a nepřekážejte jim v práci.
  • Mějte u sebe vždy nějakou záchrannou či plovoucí pomůcku.

V létě prudce stoupá také počet utonulých dětí. Řadě případů by však šlo zabránit. Až 60 procent z nich se utopí proto, že polevila pozornost jejich rodičů. Nejčastějšími oběťmi jsou chlapci od 1 do 4 let, v případě starších dětí je pak nebezpečné koupání na neprověřených místech. Nepomůže ani to, že jsou jinak dobří plavci.

Velké procento letních úrazů vzniká kvůli skokům do vody. Ty často vedou ke zlomeninám páteře s trvalými následky včetně ochrnutí, a mohou být i smrtelné. U 40 procent poranění krční páteře bývá zároveň poškozena i mícha. Také plavání na větší vzdálenosti a přeceňování sil může způsobit, že se děti už na břeh nevrátí.

Jak ochránit děti u vody?

  • Malé děti nenechávejte u vody ani na chvíli bez dozoru. Velmi nebezpečná jsou i zahradní jezírka a malé bazénky. Pamatujte na to, že dítě je schopno se utopit i v pár centimetrech vody.
  • Starší potomky poučte, aby se nekoupali na neznámých místech. Nikdy by neměli chodit k vodě sami, ale ve skupině, aby tam byl někdo, kdo může poskytnout pomoc a zavolat záchrannou službu.
  • Pokud by děti skákaly do vody, je třeba vždy prověřit její aktuální stav. Stačí, když bude na dně kámen, zapíchnutá větev či kmen a neštěstí je na světě. Lepší je se těmto aktivitám zcela vyhnout.
  • Děti u vody by nikdy neměly přeceňovat své síly, nedat na hecování či posměšky ostatních. Neplavat tam, kam si netroufají. Nekoupat se u jezů či hrází a nikdy v místech, kde je koupání zakázáno. Na jezech u nás ročně zahyne kolem 10 lidí.

Zobrazit celou diskusi