Výrobci nesmí tajit původ masa. Víme, jak poznáte „flákotu“ plnou vody
Češi mají rádi vepřové a drůbeží maso. Často si ale zapomenou přečíst etiketu, která by měla povinně obsahovat například označování původu masa. Někteří obchodníci přitom dokonce původ masa tají. Podívejte se, co by měla obsahovat etiketa, co jednotlivé položky znamenají a na co byste se měli při nákupu zaměřit.
U každého masa je povinné označování původu. Netýká se to pouze vepřového a drůbežího masa, ale také hovězího, kozího a skopového. Povinnost uvedení se vztahuje na balené, zabalené i nebalené maso.
„U nebaleného masa musí být tato informace viditelně na nebo u pultu. Dále musí být u každého baleného i nebaleného masa k dispozici písemná informace o jméně a adrese osoby, která potravinu vyrobila, název potraviny a datum použitelnosti,“ upozorňuje mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.
Pokud je na obalu uvedeno, že se jedná o masný polotovar, byly do potraviny přidány další látky. Jde zejmána voda nebo přídatné látky, například polyfosfáty, a na výrobku je uvedeno složení.
Mezi další povinné údaje na etiketě patří cena, cena za jednotku, označení typu obalu, apod. Naopak k dobrovolným údajům patří třeba čárový kód, díky kterému můžete zjistit zemi původu výrobce nebo způsob užití daného zboží.
Jak se správně značí maso a co znamenají jednotlivé položky na etiketě?
Někdy se vepř odchová v Polsku, odveze porazit do Němec a prodává se tady. Doprava je zdarma? Značení nevěřím.