Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Homosexuálem za socialismu? Brali nás jako nakažlivé, říká Petr (64)

Autor: sou - 
26. července 2016
06:31

Lesby, gayové, bisexuálové či transgender osoby staršího věku jsou v České republice nejméně viditelnou menšinou. Podle Petra V. (64) za to nejspíš může fakt, že celý svůj život prožili ve strachu z diskriminace a pronásledování. Sám pracoval v kultuře, kde je nikdo nepronásledoval, ale v civilním životě to bylo jiné. Společnost totiž homosexualitu vnímala jako nemoc, která se nejen musí léčit, ale navíc se může „přenést“ na ostatní. LGBT menšina se tak raději uzavírala doma. Určitá dogmata proti homosexuálům navíc vnímá dodnes.

Čtyřiašedesátiletý bisexuál Petr V. je tanečník a choreograf. Právě v tomto oboru byla podle něj homosexualita tolerována. „V tom tanečnickém světě nás nikdo nepronásledoval, ale v tom civilním životě, to bylo tak, že se raději nikdo se svojí orientací nezveřejňoval, protože ten civilní svět byl velice proti homosexuální orientaci,“ míní. Kdo byl homosexuál, raději se zavřel doma nebo se svými přáteli a nikde svou orientaci žádným způsobem neprezentoval. 

Velmi složité to pak mělo být pro homosexuály ve školství. „I já jsem působil ve školství a tam to bylo velmi složité, protože pokud někdo, například ředitel školy, zjistil, že má ve svém pedagogickém sboru homosexuála, tak ho vyloučil. Tehdy se totiž říkalo, že by nějakým způsobem mohl přenést tu svojí orientaci na mladou generaci nebo na děti,“ vzpomíná Petr s tím, že tehdy homosexuálové museli tajit svou orientaci právě kvůli strachu ze ztráty svého místa.

Spousta dogmat proti homosexuálům vnímá dodnes

Ani po sametové revoluci 17. listopadu 1989 se ale změna v názorech neukázala okamžitě. Navíc určitá dogmata ve společnosti pociťuje dodnes. „Je spousta lidí, kteří nedokážou tuhle problematiku vnímat nějak pozitivně a alespoň tolerovat, když už ne schvalovat. Určitě mám pocit, že i v dnešní době mají homosexuálové poměrně problematický život,“ upřesňuje Petr. 

I když je tato doba podle něj už velice otevřená a o homosexualitě se velice otevřeně mluví, je zde mnoho lidí, kteří vyrůstali v době, kdy jiná sexuální orientace byla v podstatě vnímána jako nemoc. „Pokud tehdy byl někdo homosexuál, tak bylo potřeba, aby se léčil, i lékaři snažili homosexuály vyléčit z jejich orientace, což je naprostý nesmysl, ale ta společnost se na homosexuály tak skutečně dívala,“ popisuje Petr. 

Navíc se senioři strašně špatně mění. „Jestliže celý život prožili v určitém strachu nebo v uzavření se svou orientací, tak přesto, že ví, že se doba změnila a je to jiné, tak si myslím, že tím, jak se velmi těžko mění, stále zůstávají ve svém uzavření a obavě z pronásledování a diskriminace. Většinou jsou velice konzervativní, jen málo jich jde s dobou a dokáže se s tím vyrovnat,“ myslí si Petr. 

Dcera to přijala, pro syna je tátova orientace tabu

Sám má za sebou dvě manželství a je nejen otcem, ale už i dědečkem. Po druhém rozvodu se vrátil z Bratislavy do Prahy a dlouhá léta žil s mužem. „Děti na to reagovaly velmi dobře a braly to tak, že to tak prostě má být, i když je pravda, že syn, který je mladší, o tom se mnou nikdy nemluvil. S dcerou jsme si o tom povídali a ta to zase brala tak, že je to můj život, jestli mi to tak vyhovuje, tak je to v pořádku, pro syna to víc bylo tabu,“ upřesnil Petr. 

Nikdy ho ale nezapřely. Právě naopak. Další manželství jeho bývalé ženy nebylo šťastné a jeho děti se tak rozhodly z Bratislavy „utéct“ za ním do Prahy. „Žily pak vlastně v mé péči. Dokonce i její třetí dcera, kterou má s jiným mužem, se odstěhovala do Prahy a v podstatě se o ni více starám já,“ uzavřel Petr.

nezadat1 ( 26. července 2016 20:54 )

Ani zvířata si nenechají strkat baldu do řiti.Tak co se buzíci s tím těžkým úchylenstvím co by se mělo léčit v detenčním ústavu ještě mají tu drzost se ukazovat na veřejnosti.

babamotorkarka ( 26. července 2016 16:32 )

Ano, proto volme komunisty, Okamuru, ev. i Babiše, snad je nebude podporovat, aby zase přihřátá skupina občanů zalezla do svých bytů a jejich narcisté se nepromenádovali s nahatými hýžděmi po Václaváku, čuňata nestydatá !

babamotorkarka ( 26. července 2016 16:29 )

"Brali nás jako nakažlivé" ... a bereme vás tak pořád, když si zasouváte penis do řitního otvoru, což je nechutné ! Pouze debilní politici mohou pro 4 % menšinu odsouhlasit jakýkoliv další a další zákon. Kdo se za vás má furt množit ? Čekáme, kdy v ČR začne ze strany gayů,leseb hon na bílé děti k adopci z normálních většinových hetero-rodin. Tzn., kdy nám začnete krást naše děti jako v severských státech v čele s Norskem !

dzery ( 26. července 2016 09:38 )

Kdyby se stále nezviditelňovali tak by si jich nikdo nevšímal.

st.rec ( 26. července 2016 07:47 )

Někdy je úchylkou mít modré nebo černé oči,jindy blond i brunet - všechno hnusné!

Zobrazit celou diskusi