Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Obchody jásají: Češi musí kvůli digitalizaci nakoupit televize za 5 miliard

Do Česka přijde další vlna digitalizace.
Do Česka přijde další vlna digitalizace.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
24. července 2016
11:46

Televizi, která bude schopna přijímat nový standard DVB-T2, má nyní podle odhadů obchodníků dvě až pět procent českých domácností. Náklady tuzemských domácností na nákup nových televizí dosáhnou podle ministerstva průmyslu a obchodu celkem zhruba pěti miliard korun. Česko přejde na digitální televizní standard DVB-T2 k 1. únoru 2021.

Nyní prodáváme 80 procent nových TV s podporou DVB-T2 H.265. Očekáváme, že se druhá vlna digitalizace promítne do růstu našich tržeb, stejně tak jako první,“ uvedla Iva Pavlousková z Datartu.

Interval výměny televizorů se v českých domácnostech zkracuje. „Před několika lety měnily domácnosti televizi v průměru jednou za sedm let. Díky technologickému pokroku se obnova televizoru zkracuje na pět až šest let,“ uvedl marketingový ředitel Alza.cz Karel Kučera.

E-shop CZC.cz nabízí na vybrané televize s podporou kodeku H.265 garanci kompatibility. Pokud po přechodu na nový standard nebude takto označená televize DVB-T2 přijímat, získá od nás zákazník kompatibilní set-top box v hodnotě 1000 Kč zdarma,“ uvedl obchodního ředitel CZC.cz Tomáš Pilský. Modely vybavené systémem DVB-T2 H.265 podle něj v současnosti tvoří 60 procent všech prodaných televizí.

Tomáš Krátký z Euronicsu nedávno uvedl, že ceny televizí vybavených tunerem DVB-T2 H.265 se pohybují od necelých 9000 korun. „Televizory s úhlopříčkou kolem 100 cm začínají na 10.500 Kč,“ řekl.

Seznam certifikovaných televizních přijímačů, které zvládnou přijímat nový standard DVB-T2, připravují České Radiokomunikace. Certifikaci televizí spustí společnost v září.

Z celkového počtu 4,375 milionu domácností v ČR se výměna týká přibližně 2,625 milionu domácností, tedy zhruba 60 procent, které přijímají terestriální televizní vysílání. Ostatní domácnosti využívající satelitní, kabelový nebo IPTV příjem nemusí televizi měnit.

Česko by mělo zahájit přechod pozemního digitálního vysílání z nynějšího standardu DVB-T na DVB-T2 v druhé polovině letošního roku. DVB-T2 umožňuje vysílat více programů ve vyšší kvalitě na méně frekvencích. Celkem DVB-T2 umožní vysílání šesti celoplošných multiplexů místo dosavadních čtyř.

salto ( 25. července 2016 12:00 )

Dobytek, dobytek, dobytek...

djaba ( 24. července 2016 21:31 )

Za komančů . kteří " nevykořisťovali " pracující , se barevná televize bez dálky koupila za 13 000 Kčs .To bylo devět mých výplat a ještě jsem musel dát pětikilo vedoucímu elektry .Dnes si za jeden měsíční plat vykořisťovaného zaměstnance u kapitalisty koupím tři slušné televize a odvezou mi je až domů .Navíc slušný bonus - několik desítek programů a ne dva programy se samými schůzemi ,ruskými slátaninami nebo inscenacemi slovenských studií .

tgbg ( 24. července 2016 20:17 )

Nevidím v tom vůbec žádný problém. Stejně si kupuji každé dva roky novou televizi. No a za vyvrhelských komunistů nebyly televize k dostání!!!!!

Desterz ( 24. července 2016 17:46 )

moiaza ( 24. července 2016 17:22 )

Rego opět nezklamal. Jeho inteligence se potvrdila. Jinak naše šlechta už dávno ví, jak z hloupého vytáhnout jednoduše prachy. Já kupovat novou nemusím. Moje splňuje nové podmínky. Slouží mi častěji jako dekorace, než přístroj, který bych měl používat. Proto tyto blbosti řešit nemusím. Na rozdíl od rega.

Zobrazit celou diskusi